Προγραμματίστε το ραντεβού την πιο χαλαρή στιγμή της ημέρας ή της εβδομάδας

Όταν προγραμματίζετε έναν ραντεβού για να δείτε τον γιατρό σας, σκεφτείτε τις ροές των δικών σας επιπέδων στρες καθ 'όλη τη διάρκεια της ημέρας ή της εβδομάδας.

Για παράδειγμα, εάν έχετε την τάση να ανησυχείτε το πρωί, μπορεί να μην αξίζει να βάλετε αυτό το ραντεβού στις 8 το πρωί μόνο και μόνο επειδή έχει ο γιατρός και εσείς χρόνο. Αντ’ αυτού προγραμματίστε ένα ραντεβού το απόγευμα.

Πάρτε μαζί σας ένα φίλο ή ένα μέλος της οικογένειας

Φέρνοντας μαζί σας ένα άτομο που σας υποστηρίζει, είτε μέλος της οικογένειας ή φίλο, σε ένα ραντεβού διευκολύνει την μείωση της ανησυχίας με διάφορους τρόπους.

Όχι μόνο μπορεί ένας αγαπημένος να χρησιμεύσει ως παρηγορητική παρουσία (και να σας κάνει να ξεχαστείτε από τους φόβους σας με φιλική συνομιλία), έχετε ένα ακόμη ζευγάρι μάτια και αυτιά για να πιάσει τις σημαντικές λεπτομέρειες που θα μπορούσατε να έχετε χάσει στην κατάσταση άγχους που βρίσκεστε. Ή ακόμη να μπορεί να μιλήσει για κάτι που έχει παρατηρήσει εκείνος και όχι εσείς. Για παράδειγμα, αν πάρετε τον σύντροφό σας μαζί μπορεί να δώσει πληροφορίες για τη συμπεριφορά σας κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Ελέγξτε την αναπνοή σας

Ενώ βρισκόμαστε σε κατάσταση άγχους, παρόλο που δεν μπορούμε να το συνειδητοποιήσουμε, η αναπνοή γίνεται συντομότερη και οι ανάσες μικραίνουν, διαιωνίζοντας το άγχος. Προσπαθήσετε να χαλαρώσετε στην αίθουσα εξετάσεων με μια άσκηση αναπνοής.

Ίσως να δοκιμάσετε την τεχνική 4-7-8 (εισπνέοντας για τέσσερα δευτερόλεπτα, κρατώντας την αναπνοή για επτά δευτερόλεπτα, εκπνέοντας για οκτώ) ή απλά να εστιάσετε στο ανεβοκατέβασμα της κοιλιάς σας - όχι μόνο στο στήθος σας - με κάθε εισπνοή.

Δοκιμάστε την αυτο-ύπνωση

Εάν το γραφείο του γιατρού σας είναι σαν τα περισσότερα, πιθανότατα θα έχετε αρκετό χρόνο ενώ περιμένετε να αυξήσετε τη χαλάρωσή σας ακόμη πιο αποτελεσματικά.

Αξιοποιήστε την προσοχή σας και εμπλέξτε τις αισθήσεις σας με μια ηρεμιστική πρακτική αυτο-ύπνωσης.

Προετοιμαστείτε πνευματικά

Η αντιμετώπιση του ιατρικού άγχους δεν περιορίζεται αναγκαστικά στον χρόνο που περιμένετε στην αίθουσα αναμονής. Πριν από ένα ραντεβού, αφιερώστε λίγο χρόνο για να κάνετε διαλογισμό.

Συγκεκριμένα, προσπαθήστε να διαλογίζεστε επαναλαμβάνοντας θετικές επιβεβαιώσεις που σχετίζονται με τις ανησυχίες σας.

«Είμαι ο φύλακας της δικής μου υγείας» μπορεί να είναι η πρόταση που σκέφτεστε εάν αισθάνεστε πάρα πολύ στο έλεος του γιατρού σας ή «νιώθω άνετα ανεξάρτητα από το τι θα ακούσω», αν φοβάστε μια τρομακτική διάγνωση.

Να είστε ειλικρινείς με το άγχος σας

Έχετε προγραμματίσει ένα ραντεβού σε έναν γιατρό για να μιλήσετε για την κατάσταση της υγείας σας - και η ψυχική υγεία είναι ένα μέρος αυτής της εικόνας. Ένας καλός επαγγελματίας θέλει να μάθει πώς αισθάνεστε και πώς σας επηρεάζει όταν έχετε αφεθεί στα χέρια του.

Η ειλικρίνεια σχετικά με τις ανησυχίες σας προωθεί μια καλύτερη σχέση με τον γιατρό σας, γεγονός που θα οδηγήσει μόνο σε λιγότερο άγχος και καλύτερη φροντίδα.

Επιπλέον, να είστε άμεσος σχετικά με το πώς αισθάνεστε, καθώς αυτό μπορεί να μειώσει την ένταση και να επαναφέρει το άγχος σε ένα διαχειρίσιμο επίπεδο.

Αφήστε τον τακτικό έλεγχο για το τέλος

Εάν το σύνδρομο της λευκής μπλούζας ή αλλιώς ιατροφοβίας, κάνει τον παλμό σας και την αρτηριακή σας πίεση να ανέβουν, ζητήστε να γίνει ο τακτικός έλεγχος στο τέλος της επίσκεψής σας.

πηγή:iatronet.gr