Συνήθως η μάχη εναντίον τους γίνεται με τη βοήθεια χημικών εντομοαπωθητικών, τα οποία όμως είναι τοξικά και βλαβερά για την υγεία μας.

Υπάρχει όμως και η λύση του ανεμιστήρα για όσους προτιμούν εντομοαπωθητικό χωρίς χημικές ουσίες, καθώς μελέτες έχουν δείξει πως ο αέρας είναι πολύ αποτελεσματικός στην απώθηση των κουνουπιών και άλλων εντόμων

Σύμφωνα με σχετικές έρευνες, ο ανεμιστήρας δημιουργεί γύρω του ένα κύμα αέρα, αυτός εμποδίζει τα έντομα να μας γυροφέρνουν και να προσγειώνονται δίπλα ή πάνω μας, όπως ακριβώς εμποδίζει μια δυνατή καταιγίδα την προσγείωση ενός αεροπλάνου.

Πώς όμως ο ανεμιστήρας δρα απωθητικά για τα κουνούπια; Είναι τεκμηριωμένο ότι το διοξείδιο του άνθρακα που εκπνέουμε αποτελεί μία από τις κύριες ουσίες που προσελκύουν τα κουνούπια, όπως και ο ιδρώτας, το γαλακτικό οξύ και η θερμότητα που αναδίδει το σώμα όταν ιδρώνουμε. Ο ανεμιστήρας όμως ελαττώνει τις συγκεντρώσεις του διοξειδίου του άνθρακα, του γαλακτικού οξέος και των υπολοίπων, με αποτέλεσμα τα κουνούπια να μένουν μακριά.