Το καλοκαίρι μόλις έκανε τη δυναμική του εμφάνιση με το θερμόμετρο ήδη από σήμερα να ακουμπάει τους 34 βαθμούς κελσίου. Σίγουρα όλοι στο μυαλό μας έχουμε μόνο μία σκέψη, τα μπάνια που θέλουμε να κάνουμε το Σαββατοκύριακο και που μπορούμε να αποδράσουμε έστω και για δύο μέρες. Ο γνώμονας πάντα είναι διπλός κάπου κοντά και κάπου φθηνά. Ευτυχώς για εμάς μπορούμε να επιλέξουμε μέσα από μία μεγάλη γκάμα αποδράσεων μόλις λίγα λεπτά έξω από την Αθήνα και με χαμηλό μπάτζετ. Τρία πανέμορφα νησιά μας υπόσχονται ανάσα δροσιάς και ηρεμίας χωρίς να χρειαστεί να αποδημήσουμε.

Λιχαδονήσια:

Στο βόρειο Ευβοϊκό κόλπο, ανάμεσα στα Καμένα Βούρλα και στην Εύβοια, βρίσκεται μία συστάδα νησιών, που οι ντόπιοι αποκαλούν Σεϋχέλες. 

Είναι τα Λιχαδονήσια, ένα σύμπλεγμα μικρών νησιών, τα οποία αναδύθηκαν μετά από μεγάλο σεισμό πριν χιλιάδες χρόνια. Τα παλαιότερα χρόνια κατοικούνταν, σήμερα όμως είναι ακατοίκητα και αποτελούν προστατευμένους οικολογικούς χώρους. Τα νησάκια αυτά αποτελούν εξαιρετικό προορισμό για μονοήμερες θαλάσσιες εκδρομές και εξερευνήσεις.

Τα μεγαλύτερα από τα νησάκια αυτά είναι η Στρογγυλή και η Μανολιά, λίγο μικρότερα η Μικρή Στρογγυλή, το Στενό, η Βάγια και μερικά ακόμα μικρότερα που ονομάζονται ποντικονήσια. Σε ένα από τα νησάκια η παραλία είναι οργανωμένη και προσφέρει όλα τα απαραίτητα. Σε ένα άλλο έχουν βρεθεί απομεινάρια αρχαίου οικισμού, και σε ένα τρίτο υπάρχει μία εκκλησία όπου έχουν γίνει γάμοι και βαπτίσεις. Ο βυθός της Λιχάδας και των Λιχαδονήσων είναι εξαιρετικά πλούσιος και υπάρχουν αρκετά παλιά ναυάγια τα οποία κεντρίζουν το ενδιαφέρον των καταδυτών.

Πόρος:

Ο Πόρος είναι ένα πανέμορφο νησί του Σαρωνικού κόλπου που βρίσκεται σε μικρή απόσταση από την ακτή Πελοποννήσου και το απέναντι χωριό Γαλατάς. Είναι γνωστός, μεταξύ άλλων, για το σπουδαίο λεμονοδάσος που βρίσκεται στην παραπάνω ακτή, ενώ είναι δημοφιλής και ιδανικός τόπος μικρών αποδράσεων από την Αθήνα. Η γραφική πόλη του Πόρου, με τα νεοκλασικά της οικοδομήματα, είναι χτισμένη αμφιθεατρικά στις πλαγιές ενός λόφου.

Η πιο κοσμοπολίτικη παραλία του νησιού και η μεγαλύτερη σε έκταση και προσέλευση είναι το Ασκέλι. Είναι αμμώδης, οργανωμένη με πολλά εστιατόρια και ξενοδοχεία τριγύρω, ενώ  η απόσταση από το κέντρο είναι μόλις 2km. Το Λιμανάκι της αγάπης είναι από τις πιο διάσημες εναλλακτικές παραλίες της δεκαετίας του 70 και έχει φιλοξενήσει πλήθος ξένων και ελλήνων κολυμβητών. Πρόκειται για ένα πανέμορφο γραφικό κολπάκι βουτηγμένο κυριολεκτικά μέσα στα πεύκα με τιρκουάζ νερά και ομπρέλες και ξαπλώστρες. Ωστόσο αν δεν σας κάλυψαν οι παραπάνω επιλογές η Πλαζ είναι άλλη μία οργανωμένη παραλία του νησιού με ήσυχα και καθαρά νερά ιδανική για οικογένειες και βρίσκεται ακριβώς στο γεφυράκι που ενώνει Καλαυρία και Σφαιρία σεαπόσταση μόλις 700μέτρων από το κέντρο της πόλης

Αν από την άλλη μεριά είστε λάτρεις του πολιτισμού τότε σίγουρα πρέπει να επισκεφτείτε το αρχαιολογικό μουσείο, στην πλατεία Κορυζή που φιλοξενεί ευρήματα από το ναό του Ποσειδώνα, την αρχαία Τροιζήνα και από άλλα κοντινά αρχαιολογικά μέρη. Ενώ στο βόρειο μέρος του νησιού βρίσκονται τα ερείπια του ναού του Ποσειδώνα, το οποίο ήταν το κέντρο της Αμφικτυονίας της Καλαυρίας.

Αγκίστρι:
Το Αγκίστρι είναι ένα πευκόφυτο τουριστικό νησί της Ελλάδας απέναντι από την Αίγινα στην καρδιά του Σαρωνικού, το οποίο αποτελεί την πρώτη και πιο ιδανική επιλογή για μία χαλαρωτική απόδραση από την αποπνικτική Αθήνα. Αν κατά τύχη αυτό το Σαββατοκύριακο έχετε ρεπό πάρτε το απόφαση και επισκεφτείτε το όμορφο Αγκίστρι. Το νησί έχει καθημερινώς ακτοπλοϊκή σύνδεση με τον Πειραιά, ενώ η διάρκεια του ταξιδιού με φέρι μποτ είναι 2 ώρες ενώ με «Ιπτάμενο δελφίνι» 55 λεπτά.

Στο νησί υπάρχουν πολλές και όμορφες παραλίες που μπορείτε να χαλαρώσετε και να κάνετε το μπάνιο σας. Συγκεκριμένα η Σκάλα είναι μια αμμουδερή και άβαθη τουριστική παραλία στην βορειοανατολική πλευρά του νησιού, όπου πάνω της βρίσκονται ξενοδοχειακές μονάδες, εστιατόρια και καφετέριες. Παράλληλα αν θέλετε να επιλέξετε μία βοτσαλωτή και παρθένα παραλία η Δραγωνέρα είναι η κατάλληλα επιλογή. Βρίσκεται στην δυτική πλευρά του νησιού η οποία είναι εύκολα προσβάσιμη με δρόμο και είναι περιτριγυρισμένη με δάσος πεύκων. Αν πάλι σας αρέσουν οι βουτιές μπορείτε να προτιμήσετε την παραλία-βράχος με το όνομα Μαρέζα που βρίσκεται δυτικά του νησιού, στο χωριό Λιμενάρια.