Η βρώμη βρίσκεται στη βάση της μεσογειακής διατροφής. Η μοναδική θρεπτική αξία των νιφάδων βρώμης έγκειται στην πλούσια περιεκτικότητά τους σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, μεταλλικά στοιχεία, ιχνοστοιχεία και φυτικές ίνες (β-γλυκάνες), των οποίων η ευεργετική δράση προστατεύει το καρδιαγγειακό και το πεπτικό σύστημα μικρών και μεγάλων. Μια μόλις μερίδα των 40 γρ. νιφάδων βρώμης αρκεί για να καλύψει το 15% των ημερήσιων αναγκών μας σε φυτικές ίνες.

Περιέχει άφθονες πρωτεΐνες και υδατάνθρακες, υγιεινά λιπαρά (ακόρεστα λιπαρά και λινολεϊκό οξύ), βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Οι ιδιότητες αυτές καθιστούν το συγκεκριμένο δημητριακό μια θαυμάσια πηγή ενέργειας, συμβάλλοντας στην αποφυγή της κόπωσης που προκαλείται από τα χαμηλά επίπεδα γλυκόζης.

Το δημητριακό αυτό αποτελεί εξαιρετική πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β, βιταμίνης Α, βιταμίνης Ε και βιταμίνης D. Περιέχει επίσης μέταλλα όπως το ασβέστιο, που προλαμβάνει την οστεοπόρωση. Είναι πλούσια σε σίδηρο, που βοηθάει στη μεταφορά του οξυγόνου στους ιστούς του σώματος. Επιπλέον η βρώμη εξασφαλίζει ψευδάργυρο, που παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία της ινσουλίνης.

Οι ωφέλειες της βρώμης για την υγεία σας


Ρυθμίζει το πεπτικό σύστημα

Μειώνει τη χοληστερίνη

Ελέγχει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα

Αναπλάθει τους ιστούς

Προλαμβάνει τον καρκίνο

Μας χορταίνει

Προστατεύει τα οστά 

Είναι ωφέλιμη για το δέρμα

Μπορεί να μας βοηθήσει στο αδυνάτισμα

Περιέχει βιταμίνες του συμπλέγματος Β

Κάνει καλό στον θυρεοειδή 

Κάνει καλό στην καρδιά 

Η κατανάλωση βρώμης προλαμβάνει τον υποθυρεοειδισμό επειδή περιέχει ιώδιο

Η βρώμη μπορεί να καταναλώνεται από όλους τους ανθρώπους ανεξαρτήτως ηλικίας.