Μια 14χρονη όρκα με το όνομα Ουίκι βρέθηκε από επιστήμονες να λέει αγγλικές λέξεις! Κι όμως η είδηση είναι πέρα για πέρα αληθινή. Είναι γνωστό πως οι φάλαινες-δολοφόνοι είναι τρομερά έξυπνες, αλλά οι επιστήμονες ανακάλυψαν πως ευφυΐα της συγκεκριμένης όρκα ξεπερνάει κάθε όριο. Μπορεί και μιμείται ανθρώπινες λέξεις και μάλιστα καταγράφηκε από τους επιστήμονες να λέει τις λέξεις «γεια» και αντίο (hello, bye bye) στα αγγλικά, όπως και να μετράει ως το τρία!

Οι ηχογραφήσεις έγιναν σε ενυδρείο στην πόλη Αντίμπ της Γαλλίας, με τη φάλαινα μάλιστα να καταφέρνει να μιμηθεί μια λέξη με την πρώτη κιόλας προσπάθεια.

Τα συγκεκριμένα ζώα είναι από τα λίγα που μαθαίνουν να παράγουν νέους ήχους απλώς ακούγοντάς τους, αλλά ποτέ δεν είχε καταγραφεί αυτό από όρκα.

Ένας από τους ερευνητές, ο δρ Χοσέ 'Αμπραμσον του Πανεπιστημίου Κομπλουτένσε της Μαδρίτης, δήλωσε ότι κάποιες στοιχειώδεις «συνομιλίες» με την Ουίκι μπορεί κάποια μέρα να είναι δυνατές. «Δεν είναι αδιανόητο. Έχει γίνει στο παρελθόν με ένα διάσημο γκρι παπαγάλο και με δελφίνια, χρησιμοποιώντας την αμερικανική νοηματική γλώσσα», ανέφερε.

Οι ερευνητές από τέσσερις χώρες (Βρετανία, Γερμανία, Ισπανία και Χιλή), με επικεφαλής τον καθηγητή Τζόζεπ Κολ του Πανεπιστημίου Σεντ Άντριους της Σκωτίας, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιολογίας «Proceedings of Royal Society B» της Βασιλικής Εταιρείας επιστημών της Βρετανίας. Ο Κολ ξεκαθάρισε ότι αποκλείεται οι όρκες να καταλαβαίνουν τις ανθρώπινες λέξεις.