Έρευνα για το κατά το πόσο το ποδήλατο μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στη σεξουαλική ή στη ουρολογική λειτουργία ενός άνδρα έκανε επιστημονική ομάδα με επικεφαλής τον δρα Μπένζαμιν Μπρέγιερ του Τμήματος Ουρολογίας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο.

Μετά από έρευνα που έγινε με στοιχεία 2.774 ποδηλατών από διάφορα μέρη του κόσμου, διαπιστώθηκε πως τελικά δεν μπορεί να δημιουργηθεί πρόβλημα στη στυτική λειτουργία ενός άνδρας λόγω της παρατεταμένης πίεσης στο περίνεο («καβάλο»).

Μερικοί ποδηλάτες εμφάνισαν σημάδια αυξημένης τάσης για στένωση της ουρήθρας, με την έρευνα να ξεκινά επειδή υπήρξαν ενδείξεις πως το ποδήλατο μπορεί να δημιουργεί πρόβλημα σε αρθρώσεις, ωστόσο διαβεβαίωσαν πως δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος και πως μπορούν να κάνουν ποδήλατο ελεύθερα.

Ωστόσο, όταν το τιμόνι του ποδηλάτου βρίσκεται σε χαμηλότερο ύψος από τη σέλα, αυξάνεται η πιθανότητα να μουδιάσουν τα γεννητικά όργανα του ποδηλάτη και η σέλα να του προκαλέσει ερεθισμό. Για να μη συμβεί αυτό, ο ποδηλάτης μπορεί να κάνει ποδήλατο τουλάχιστον σε όρθια θέση τουλάχιστον το 20% του χρόνου.