Η παρουσία μας και ο ποιοτικός χρόνος είναι το σπουδαιότερό δώρο που μπορούμε να κάνουμε στο παιδί μας.

  Ποιοτικός χρόνος γονέα- παιδιού είναι ο χρόνος που ως γονείς αφιερώνουμε αποκλειστικά και με απόλυτη προσήλωση  στο παιδί μας. Σημασία δεν έχει το τι κάνουμε μαζί του αλλά ο τρόπος που το κάνουμε. Συμμετέχουμε ενεργά και ολόψυχα, αφήνοντας πίσω’ έννοιες και προβλήματα; Αφήνουμε το παιδί να επιλέξει δραστηριότητα, να ηγηθεί και να μας καθοδηγήσει; Του δίνουμε το 100% της προσοχής μας, κλείνοντας τηλεόραση, τηλέφωνα, και υπολογιστή; Κάνουμε κάτι μαζί σεβόμενοι τις ανάγκες και τις ιδιαίτερες κλίσεις του; Εάν η απάντηση είναι θετική σε αυτές τις ερωτήσεις, τότε όντως περνάμε ποιοτικό χρόνο με το παιδί μας.

  Προτεινόμενες δραστηριότητες (ποικίλλουν ανάλογα με τα ενδιαφέροντα του παιδιού και γονέα και την ηλικία του παιδιού)  

Ιδέες για δημιουργικές δραστηριότητες με τα παιδιά μας  

Πηγαίνουμε μαζί σε κάποια εθελοντική δράση προσφέροντας χρόνο και αγάπη σε όσους έχουν ανάγκη. Έτσι, μέσα από το παράδειγμά μας , διδάσκουμε στο παιδί να συνεισφέρει.   Χαλαρώνουμε αγκαλιά καθώς διαβάζουμε αγαπημένες ιστορίες, ακούγοντας χαλαρωτική μουσική δίπλα στο τζάκι.   Μυρίζουμε τα μπαχαρικά της κουζίνας μας με κλειστά μάτια και προσπαθούμε να τα αναγνωρίσουμε (κανέλα, ρίγανη, δενρολίβανο, βανίλια κλπ) και δοκιμάζουμε γεύσεις (αλμυρό, γλυκό, πικρό, ξυνό, καυτερό). Με κλειστά μάτια πιάνουμε φρούτα, λαχανικά, ζάχαρη κλπ και προσπαθούμε εξασκώντας την αφή μας να καταλάβουμε τι είναι. – χρησιμοποιώντας τις αισθήσεις τους, οι πληροφορίες και τα ερεθίσματα  καταγράφονται με πιο άμεσο τρόπο στον εγκέφαλό τους.   Μαγειρεύουμε δροσερά και υγιεινά φαγητά  μετρώντας παράλληλα τις ποσότητες και κάνοντας μαθηματικά.   Βγάζουμε ασφαλή κουζινικά π.χ. κατσαρολάκια, κουτάλες ξύλινες και μεταλλικές, σουρωτήρια κλπ, φοράμε ποδιές και παίζουμε συμβολικό παιχνίδι όπου γινόμαστε μάγειρες και φτιάχνουμε φανταστικές συνταγές πχ. σούπα από είδη κομμωτικής!   Βάζουμε τιμές σε προϊόντα (λεμόνια, σαπούνια κλπ) και στήνουμε το δικό μας μίνι μάρκετ όπου γινόμαστε πελάτες και ταμίες και εξασκούμαστε σε μαθητικές πράξεις.     Σε ένα δίσκο βάζουμε αλεύρι και το μεταμορφώνουμε σε  πίνακα ζωγραφικής χρησιμοποιώντας τα δάχτυλα αντί για πινέλο.     Ανακαλύψτε παλιά ρούχα και αξεσουάρ και φτιάξτε μια γωνιά συμβολικού παιχνιδιού όπου τα παιδιά θα μπορούν να βιώνουν ρόλους και έντονα συναισθήματα.   Δημιουργήστε χειροτεχνίες με φύλλα και φυσικά υλικά (σκιαγραφούμε τα φύλλα και συζητάμε για τις διαφορές τους).   Κάντε εκκαθάριση μαζί στα ρούχα, τα παιχνίδια και τα βιβλία του παιδιού και δωρίστε τα μαζί σε κάποιο ίδρυμα όπου μπορείτε να παίξετε και με τα παιδιά που ζουν σε αυτό. Ένας καλός κανόνας είναι: για κάθε τι καινούριο που παίρνει το παιδί, να χαρίζετε κάτι από το δωμάτιό του.   Χαλαρώστε ακούγοντας παραμύθια και αναπαραστήστε τις αγαπημένες σκηνές με θεατρικό παιχνίδι ή ζωγραφική.     Φτιάξτε ένα παραμύθι χρησιμοποιώντας φωτογραφίες του παιδιού για τη ζωή του. Περιγράψτε τις ημέρες του, το πρόγραμμά του και ό, τι άλλο θέλετε ώστε να νιώσει αυτοπεποίθηση.   Δοκιμάστε μαζί ένα καινούριο χόμπι, κάτι που να μην έχετε ξαναδοκιμάσει ποτέ και μοιραστείτε τις εμπειρίες σας!   Φυλάξτε σε ένα κουτί περιοδικά, εφημερίδες, κουτιά από χαρτομάντιλα, παλιά υφάσματα κλπ ώστε να χρησιμοποιεί το παιδί τη φαντασία του για να κάνει χειροτεχνίες.

   Ευχαριστούμε τη Μάνια Ζηρίδη, BSc., MSc., MBA Ψυχολόγος Eκπαίδευσης Διευθύντρια Προσχολικής Εκπαίδευσης   mziridis@ziridis.gr