Εδώ και 160 χρόνια το γερμανικό μουσείο Μάρτιν φον Βάγκνερ του Πανεπιστημίου Βίρτσμπουργκ φυλάσσει στον χώρο του την κεφαλή ενός κενταύρου που είχε κλαπεί από τον Παρθενώνα.

Η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε να επιστραφεί η κεφαλή, κάτι που ωστόσο το μουσείο αρνείται να κάνει.

Η κεφαλή του κενταύρου είναι ηλικίας μεγαλύτερης των 2.400 ετών και βρισκόταν στη μετόπη του Παρθενώνα, μεγάλο μέρος της οποίας βρίσκεται εδώ και 200 χρόνια στο Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου.

Ήρθε στα χέρια του Γερμανού ζωγράφου και γλύπτη Μάρτιν φον Βάγκνερ, ο οποίος ήταν και συλλέκτης έργων τέχνης, από μια ιταλική ιδιωτική συλλογή. Δεν φέρεται να γνώριζε ότι το έργο τέχνης αυτό αποτελούσε μέρος του Παρθενώνα, αλλά η ελληνική κυβέρνηση ζητά την επιστροφή του.

«Λαμβάνουμε τακτικά επιστολές από την Ελβετία. Εκεί έχει την έδρα της μια επιτροπή για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα. Όμως η απάντηση είναι η ίδια: δυστυχώς δεν μπορούμε να δώσουμε πίσω το έργο», είπε ο Γιόχεν Γκρίσμπαχ, καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας στο πανεπιστήμιο του Βίρτσμπουργκ.

Το πανεπιστήμιο θεωρεί πως η κεφαλή του κενταύρου ήταν κληροδότημα του Μάρτιν φον Βάγκνερ, ο οποίος είχε τονίσει ότι δεν μπορεί να πουληθεί ή να δοθεί αλλού.