Οι αποκαλύψεις της Google πως υπάρχουν σοβαρά κενά ασφαλείας σχεδόν σε όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές, έχει προκαλέσει αναστάτωση στους καταναλωτές. Τα κενά που ονομάστηκαν Meltdown και Spectre προέρχονται από τους επεξεργαστές των εταιριών Intel, AMD και ARM, που ουσιαστικά χρησιμοποιούνται σε ποσοστό μεγαλύτερο του 90% στις ηλεκτρονικές συσκευές όλου του κόσμου.

Σήμερα, η Αpple αποφάσισε να κάνει γνωστό πως όλες οι συσκευές της (iPhone, iPad και Mac) επηρεάζονται εξίσου από τα δύο σοβαρά κενά ασφαλείας, τα οποία ανακαλύφθηκαν το περασμένο καλοκαίρι, αλλά προτίμησαν να μην το κάνουν γνωστό, μέχρι και πριν λίγα 24ωρα.

Η Apple παραδέχτηκε πως οι συσκευές Mac και iOS θα μπορούσαν να πέσουν θύμα χάκερ, ωστόσο καθησύχασε τους ιδιοκτήτες των προϊόντων της ότι δεν διαθέτει ενδείξεις πως τα κενά ασφαλείας έχουν ήδη «αξιοποιηθεί» από χάκερ.

Παράλληλα συμβούλευσε όλους τους χρήστες της, εκτός από τις αναγκαίες αναβαθμίσεις ασφαλείας, να αποφεύγουν να «κατεβάζουν» λογισμικό και εφαρμογές από πηγές του διαδικτύου που δεν είναι πλήρως αξιόπιστες.

Η εταιρεία ανέφερε ότι ήδη κυκλοφόρησε «μπαλώματα» για το Meltdown με την τελευταία αναβάθμιση του λογισμικού iOS 11.2 για iPhones και iPad, ενώ έκανε το ίδιο με την αναβάθμιση του λειτουργικού macOS 10.12.2 για MacBook και iMac.

Το Meltdown δεν επηρεάζει τα «έξυπνα» ρολόγια Apple Watch, τα οποία δεν διαθέτουν τσιπ της Intel.