Τη δημιουργία ενός συστήματος τεχνητής νοημοσύνης που μπορεί να διαγνώσει έγκαιρα τις καρδιοπάθειες, καλύτερα και από τους γιατρούς, ανέπτυξαν Βρετανοί επιστήμονες, όπως και ένα αντίστοιχο σύστημα που κάνει κάτι ανάλογο με τον καρκίνο των πνευμόνων.

Το σύστημα για τις καρδιοπάθειες αναπτύχθηκε στο νοσοκομείο Τζον Ράντκλιφ της Οξφόρδης και μπορεί να «δει» στις διαγνωστικές εξετάσεις κρίσιμες λεπτομέρειες που ξεφεύγουν από το μάτι του γιατρού. Αναμένεται μάλιστα να τεθεί σε λειτουργία από αυτό το καλοκαίρι στη Βρετανία, εξοικονομώντας δισεκατομμύρια λίρες για τον τομέα της υγείας.

Η τεχνητή νοημοσύνη εκτιμάται ότι θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά τα κόστη του βρετανικού συστήματος υγείας, καθώς πολλές επεμβάσεις ασθενών θα μπορούσαν να αποφευχθούν χάρη στις πιο έγκαιρες και σωστές διαγνώσεις.

Το σύστημα με την ονομασία Ultromics αναπτύχθηκε από ομάδα ερευνητών υπό τον καθηγητή καρδιολογίας Πολ Λίζον.

Το δεύτερο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης αναπτύχθηκε για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου των πνευμόνων. Εντοπίζει τους πνευμονικούς όζους και ξεχωρίζει τους αβλαβείς από τους επικίνδυνους, κάτι που θα διευκολύνει κατά πολύ τους γιατρούς στο έργο τους.

Μπορεί να γλιτώσει από πολύμηνο άγχος τους ασθενείς που δεν πρόκειται να εμφανίσουν καρκίνο, καθώς επίσης είναι σε θέση να διαγνώσει τις περιπτώσεις καρκίνου νωρίτερα από τους γιατρούς.