Καµία εποχή του χρόνου δεν είναι αποτρεπτική για τα ζευγάρια που επιθυµούν να «προγραµµατίσουν» την έλευση ενός νέου µέλους στην οικογένειά τους. Φαίνεται, όµως, πως η περίοδος της Πρωτοχρονιάς ασκεί µια ιδιαίτερη έλξη σε ό,τι αφορά το συγκεκριµένο θέµα.

«Πράγµατι, η περίοδος των εορτών έχουµε διαπιστώσει πως αυξάνει τις εγκυµοσύνες και αυτό δεν οφείλεται σε κανέναν άλλο λόγο πλην της γενικής ευφορίας που υπάρχει αυτές τις µέρες, της γενικής χαλάρωσης, των αργιών, των αναµµένων τζακιών, του κόκκινου κρασιού και των πολλών πικάντικων εδεσµάτων, αλλά και των γλυκών», τονίζει ο µαιευτήρας-χειρουργός γυναικολόγος και διδάκτωρ του Πανεπιστηµίου Αθηνών Νικόλαος Σκαρτάδος.

«Βέβαια», συνεχίζει, «όσο και αν η εορταστική ατµόσφαιρα "αυξάνει" τη λίµπιντο, οι γυναίκες που επιθυµούν αυτή η περίοδος να συνδυαστεί µε το ευτυχέστερο γεγονός της ζωής τους πρέπει να µην ξεχνούν πως στη συνέχεια της εγκυµοσύνης τους το αλκοόλ δεν συνδυάζεται µε αυτήν, τα τσουγκρίσµατα των ποτηριών θα πρέπει να γίνονται µε µέτρο και, φυσικά, θα πρέπει να είναι φειδωλές στο γέµισµα του πιάτου τους, γιατί ο µύθος που θέλει τις εγκύους να τρώνε "για δύο" απλώς είναι µύθος».

Τα ρεβεγιόν και οι οικογενειακές συγκεντρώσεις µπορεί να αποτελούν απαραίτητη επιλογή για την αντιµετώπιση των δυσκολιών της καθηµερινότητας, η έγκυος, όµως, θα πρέπει να είναι προσεκτική στους ιούς, που αυτές τις µέρες θα κάνουν το δικό τους πάρτι, τόσο σε κλειστούς χώρους όσο και στα άπειρα φιλιά που θα συνοδέψουν τις ευχές.

«Η λάµψη των εορτών», προσθέτει ο κ. Σκαρτάδος, «είναι βέβαιο ότι θα δώσει το δικό της φως τόσο στις γυναίκες που φέρουν ήδη στα σπλάχνα τους το τρυφερό τους βλαστάρι όσο και σ' εκείνες που αυτές οι µέρες θα αποτελέσουν την απαρχή αυτού του τόσο µοναδικού ταξιδιού».