Απομακρύνουν τα χημικά κατάλοιπα του τσιγάρου από το αναπνευστικό μας σύστημα.

Ποιες είναι οι τροφές που βοηθούν στην αποκατάσταση του αναπνευστικού μας συστήματος, για τους ανθρώπους που έχουν κόψει το κάπνισμα;

Σύμφωνα με αμερικανική μελέτη της Σχολής Δημόσιας Υγείας Bloomberg του Πανεπιστημίου John Hopkins της Βαλτιμόρης, που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο «European Respiratory Journal», οι ντομάτες και τα μήλα είναι οι διατροφικοί μας σύμμαχοι στην «επισκευή» του αναπνευστικού από τις χρόνιες βλάβες που προκαλεί η κακή συνήθεια.

Μάλιστα, το συγκεκριμένο διαιτολόγιο όχι μόνο θα «επισκευάσει» τη βλάβη που έκανε στους πνεύμονές σας το τσιγάρο, αλλά θα καταπολεμήσει και τη φυσιολογική γήρανση, λόγω ηλικίας, ακόμη και σε άτομα που δεν έχουν καπνίσει ποτέ. Τρία μήλα ή δύο ντομάτες την ημέρα απομακρύνουν τα χημικά κατάλοιπα του τσιγάρου από το αναπνευστικό μας σύστημα και μειώνουν τον κίνδυνο να αναπτύξουμε το σύνδρομο ΧΑΠ (Χρόνια Αναπνευστική Πνευμονοπάθεια) που πλήττει πολλούς καπνιστές, ακόμη και μετά τη διακοπή του καπνίσματος.

Επιπλέον, μήλα και ντομάτες (φρέσκα και όχι επεξεργασμένα ή κονσερβαρισμένα, όπως τονίζουν οι ειδικοί) αντιστρέφουν το βιολογικό ρολόι των πνευμόνων μας και εξαλείφουν τα συμπτώματα της φυσιολογικής γήρανσης, η οποία αρχίζει γύρω στα 30 χρόνια μας. Εξάλλου, η υπολειτουργία των πνευμόνων, από την οποία μας προφυλάσσει η φυσική διατροφή που μας προτείνουν οι ειδικοί του Τζον Χόπκινς, έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών νοσημάτων.

Η έρευνα, στην οποία συμμετείχαν 650 Ευρωπαίοι καπνιστές, απέδειξε πως άτομα που έτρωγαν κατά μέσο όρο πάνω από δύο ντομάτες ή πάνω από τρεις μερίδες φρέσκων φρούτων την ημέρα, ειδικά μήλα, είχαν βραδύτερη εξασθένηση της πνευμονικής λειτουργίας από εκείνους που έτρωγαν λιγότερο από μία ντομάτα ή λιγότερο από μία ομάδα φρούτων την ημέρα. Η σχέση μεταξύ φυσικής διατροφής και βραδύτερης μείωσης της πνευμονικής λειτουργίας ήταν εμφανέστερη στους πρώην καπνιστές, γεγονός που σημαίνει ότι τα θρεπτικά συστατικά στις ντομάτες και τα φρέσκα φρούτα βοηθούν στην αποκατάσταση των βλαβών του τσιγάρου στους πνεύμονες.

*Δημοσιεύτηκε στην«Ελευθερία του Τύπου», 28/12/2017