Το πλοίο που βρήκαν στο βυθό είναι ένα φορτηγό πλοίο που βυθίστηκε κατά τη διάρκεια της βόρειας δυναστείας των Σονγκ (1127-1279) και ανάμεσα στα ζώα που φαίνεται πως υπήρχαν στο πλοίο, ήταν κοτόπουλα, χήνες, χοίροι, βοοειδή, κατσίκες και πρόβατα.

Το πλοίο βυθίστηκε στον ποταμό Γιανγκτσιάνγκ και θα βοηθήσει τους ερευνητές στο να εξετάσουν περαιτέρω την ιστορία των ασθενειών και των εμπορικών ανταλλαγών».

Το ναυάγιο του «Nanhai No.1» ανακαλύφθηκε το 2007 στο στόμιο του ποταμού Γιανγκτσιάνγκ, στο σημείο που ξεκινά η «Θαλάσσια Οδός του Μεταξιού» της Κίνας, αλλά μόλις πρόσφατα έκαναν λεπτομερή έρευνα στο σκάφος όπου βρέθηκαν μεγάλες ποσότητες λευκής πορσελάνης, καθώς και τα οστά των ζώων.

Οι ειδικοί προσπαθούν να βρουν τα αίτια του ναυαγίου, με έναν τυφώνα να θεωρούν πως ήταν η πιθανότερη αιτία, ή η υπερφόρτωσή του.

Στο πλοίο φέρονται να επέβαιναν συνολικά 200 άτομα, μεταξύ των οποίων 50 μέλη του πληρώματος μαζί με κρατικούς υπαλλήλους, απεσταλμένους και εμπόρους.

Τα ευρήματα του «Nanhai No.1» περιλαμβάνουν 86 οστά αιγοπροβάτων, 46 οστά κοτόπουλου, 40 οστά χήνας, εννέα οστά χοίρων και ένα οστό βοοειδούς. Αυτό που έχει προκαλέσει αίσθηση στους ερευνητές ωστόσο, είναι το γεγονός ότι κατάφεραν να ζήσουν τόσο καιρό στη θάλασσα σε μια εποχή όπου οι ασθένειες σε ζώα και ανθρώπους ήταν πολύ συνηθισμένο φαινόμενο.

Σύμφωνα με τον επικεφαλή της έρευνας, Λιγιού Πενγκ, τα περισσότερα κατοικίδια πάνω στο σκάφος πέθαναν σε νεαρή ηλικία.

«Πιθανόν οι ναυτικοί να αντάλλασσαν προϊόντα με τους κατοίκους ξένων λιμανιών. Σε αυτήν την περίπτωση μάλλον μπορούμε να κάνουμε λόγο για μία πρώιμη παγκοσμιοποίηση» ανέφερε ο Λιγιού.