Άλλους τέσσερις δορυφόρους Galileo εκτόξευσε τα ξημερώματα της Τετάρτης ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA). Ο οργανισμός έκανε την εκτόξευση με πύραυλο «Αριάν 5» από τη βάση του Κουρού στη Γαλλική Γουιάνα, με την Ευρώπη να διαθέτει πλέον 24 δορυφόρους σε λειτουργία και άλλους δύο εφεδρικούς. Έτσι, το ευρωπαϊκό GPS θα έχει πλέον παγκόσμια κάλυψη.

Οι τέσσερις δορυφόροι είναι βάρους 715 κιλών έκαστος και βρίσκονται σε ύψος 23 χιλιάδων χιλιομέτρων. Μετά από μερικές ημέρες θα ξεκινήσει η διαδικασία δοκιμών για έξι μήνες, ώστε να δοθεί το «πράσινο φως» για την κανονική λειτουργία τους.

Το Galileo χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και στόχος του είναι να δίνει στους χρήστες μια ακριβή εικόνα για το στίγμα τους στον χώρο και τον χρόνο, με ακρίβεια της τάξης του ενός μέτρου. Η αξία του στην αγορά αναμένεται να φτάσει τα επόμενα 5 χρόνια στα 250 δισεκατομμύρια ευρώ, με τους κατασκευαστές επεξεργαστών να έχουν προαναγγείλει ήδη τη δημιουργία «τσιπ» για «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα, αυτοκίνητα και ηλεκτρονικές συσκευές.