Παχυσαρκία και διαβήτης ευθύνονται για περιστατικά καρκίνου κατά 5,9%
fbxjplc2zeyrt6oak8o1
Ζωή

Παχυσαρκία και διαβήτης ευθύνονται για περιστατικά καρκίνου κατά 5,9%

Σχεδόν 500.000 κρούσματα καρκίνου από διαβήτη ή παχυσαρκία βρέθηκαν σε γυναίκες και σχεδόν τα μισά σε άνδρες σε όλο τον κόσμο.

Επιστημονική έρευνα, με ελληνική συμμετοχή, έφερε στο φως νέα στοιχεία για τα αίτια περιστατικών καρκίνου στον κόσμο, με τον διαβήτη και την παχυσαρκία να ευθύνονται για το 5,9% των περιστατικών. Περίπου 800.000 περιστατικά καταμετρήθηκαν φέτος στον κόσμο με καρκίνο και όπως αναφέρει η έρευνα, το 2,9% των νέων καρκίνων σχετίζονται με τον υψηλότερο του κανονικού δείκτη μάζας σώματος (άνω του 25), ενώ το 2% των καρκίνων σχετίζονται με τον διαβήτη.

Οι περιπτώσεις είναι σχεδόν διπλάσιες στις γυναίκες (497.000) από τους άνδρες (296.000), με τον επικεφαλής του Imperial College του Λονδίνου δρα Τζόναθαν Πίρσον-Στάταρντ, να δημοσιεύει στο ιατρικό περιοδικό «Lancet Diabetes and Endocrinology Journal», αναλύοντας στοιχεία για 12 είδη καρκίνου σε 15 χώρες.


Μέλος των ερευνών ήταν και ο καθηγητής του Τμήματος Επιδημιολογίας και Βιοστατιστικής της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Imperial College του Λονδίνου Βασίλης Κόντης.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, πάνω από 422 εκατομμύρια ενήλικοι έχουν διαβήτη και πάνω από 2 δισεκατομμύρια είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, με τις περιπτώσεις αυτές να κρύβουν διάφορες μορφές καρκίνου.

Οι επιστήμονες περιμένουν αύξηση των κρουσμάτων έως το 2025, της τάξεως του 30% στις γυναίκες και του 20% στους άνδρες, ενώ στην εν λόγω έρευνα σημειώνεται πως τα περισσότερα κρούσματα έρχονται από τις ανεπτυγμένες δυτικές χώρες (38,2%) και τις χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας (24,1%).

Aποδοχή Cookies

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies της Google ή/και άλλων παρόχων διαφήμισης για την παροχή των υπηρεσιών του, για την εξατομίκευση διαφημίσεων και για την ανάλυση της επισκεψιμότητας. Η Google κοινοποιεί πληροφορίες σχετικά με την από μέρους σας χρήση αυτού του ιστότοπου. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Διαβάστε περισσότερα