Οι Φινλανδοί ξέρουν και φαίνεται πως έχουν βρει την λύση για να μην ανεβάζουν πίεση, να είναι πάντα ήρεμοι, χαλαροί και να έχουν πάντα καλή διάθεση.

Τι κάνουν, λοιπόν, και είναι τόσο «ζεν»;... Σάουνα.

Συγκεκριμένα, οι Φιλανδοί δεν κάνουν μόνο σάουνα, αλλά πρώτα κάθονται σε ένα φουλ ζεστό δωμάτιο, να ιδρώνουν και στη συνέχεια να τρέχουν να βουτάνε σε παγωμένες λίμνες.

Το δεύτερο δεν χρειάζεται να συμβεί, αλλά το πρώτο – η σάουνα δηλαδή- σύμφωνα και με έρευνα κάνει πολύ καλό στην υγεία μας.

Σε έρευνα που έγινε σε 1.600 μεσήλικες στη Φινλανδία, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όσοι έκαναν τουλάχιστον 4 φορές την εβδομάδα σάουνα είχαν 46% λιγότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν πρόβλημα υψηλής πίεσης.

«Η σάουνα μπορεί να μειώσει την συστηματική αύξηση της πίεσης μέσω βιολογικών μηχανισμών» δήλωσε ο Jari Laukkanen, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Φινλανδίας.

Ο Laukkanen και η ομάδα του ολοκλήρωσαν μια έρευνα που διήρκεσε 22 χρόνια και η οποία κατέδειξε πως όσοι έμεναν μόνο στη μια φορά την εβδομάδα είχαν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες έχουν πίεση από αυτούς που πήγαιναν συχνότερα.

Να σημειωθεί πάντως πως η σάουνα δεν συνίσταται σε όσους έχουν χαμηλή πίεση και αρρυθμίες.