Το σημαντικότερο πράγμα που χρειάζεται να κάνετε για κάνετε μια επιτυχημένη δίαιτα, είναι να φτιάξετε την ψυχολογία σας πριν την ξεκινήσετε.

Πρώτα πρέπει να το πιστέψετε και να το θελήσετε πραγματικά.

Με την σωστή ψυχολογία μπορείτε να μειώσετε την επιθυμία σας για φαγητό, να μάθετε το σώμα σας να χρειάζεται λιγότερη τροφή, να βρείτε τη διατροφή που σας ταιριάζει και να ενισχύσετε τη θέλησή σας να την ακολουθήσετε πιστά. Κι όπως σε όλα τα πράγματα, το στοιχείο-κλειδί είναι η επιμονή.

Ο ψυχολογικός παράγοντας παίζει καθοριστικό ρόλο ως προς την επιτυχία ενός προγράμματος διατροφής. Μέσω του ορισμού ελαστικότερων στόχων τα άτομα που ακολουθούν μια δίαιτα αισθάνονται ταχύτερα επιτυχημένοι, με αποτέλεσμα να τονώνεται η αυτοπεποίθησή τους και να συνεχίζουν το πρόγραμμά τους με μεγαλύτερη όρεξη και συνέπεια.

Το άγχος, ο θυμός, η κατάθλιψη, μπορεί πολλές φορές να μας οδηγήσουν στο ψυγείο.

Mια μελέτη Αμερικανών ερευνητών από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Φλώριδας και το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον στο Σεντ Λούις, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι αυτοί που κάνουν δίαιτα έχοντας θέσει «ελαστικούς» στόχους ως προς την απώλεια βάρους έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να κερδίσουν τη μάχη με τη ζυγαριά. Όπως εξηγούν οι ερευνητές με δημοσίευσή τους στο επιστημονικό έντυπο «Journal of Consumer Research», οι πιο ελαστικοί στόχοι, π.χ. 1-2 κιλά την εβδομάδα, είναι πιο πραγματοποιήσιμοι από τους αυστηρούς στόχους, π.χ. των 3 κιλών την εβδομάδα.

Τα βασικά για να πετύχει λοιπόν η δίαιτα σας είναι:

• απόφαση,
• δεν χρειάζεται να φάτε κάτι τώρα, που μπορείτε να το φάτε κάποια άλλη στιγμή, και
• συζήτηση για το κατόρθωμα σας με τους άλλους.