Το ότι τα κατοικίδια παίζουν σημαντικό ρόλο στην καθημερινότητα και κυρίως στην ψυχολογία των ανθρώπων που τα φροντίζουν είναι πλέον πολύ γνωστό. Πλήθος ερευνών έχει καταλήξει στο συμπέρασμα πως η συγκατοίκηση με ζωάκια έχει πολλές ευεργετικές ιδιότητες στη ζωή μας.

Νέα μελέτη του Πανεπιστήμιου του Μέριλαντ στις ΗΠΑ έρχεται να αναδείξει ένα ακόμη σημαντικό όφελος για τους «κηδεμόνες» κατοικίδιων -και κυρίως στους ηλικιωμένους- σημειώνοντας πως μπορούν να επιβραδύνουν τον ρυθμό της γνωστικής έκπτωσης - ειδικά για όσους περπατούν με σκύλους. Θεωρώντας δεδομένο ότι κάποιοι άνθρωποι όσο μεγαλώνουν αντιμετωπίζουν έκπτωση στις νοητικές ικανότητες (μάθηση, σκέψη, επίλυση προβλημάτων, μνήμη κ.λπ.), χωρίς όμως να έχουν διαγνωστεί με άνοια, ενώ μερικοί άλλοι είναι σε θέση να διατηρήσουν καλές γνωστικές ικανότητες σε μεγάλη ηλικία, οι ερευνητές μελέτησαν εάν η κατοχή κατοικίδιων μπορεί να παίζει κάποιον ρόλο σε αυτό. Η ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ στις ΗΠΑ εξέτασε δεδομένα για 637 συμμετέχοντες ηλικίας μεταξύ 51 και 101 ετών. Όπως αναφέρεται στη μελέτη, αν και η γνωστική λειτουργία μειώθηκε κατά τη διάρκεια μιας δεκαετίας για όλους τους συμμετέχοντες, αυτή η διαδικασία ήταν πιο αργή για εκείνους που είχαν γάτες ή σκύλους.

Τι αναφέρουν οι συγγραφείς της μελέτης για τα κατοικίδια

Οι συγγραφείς της μελέτης ανέφεραν στο περιοδικό Scientific Reports: «Η τρέχουσα μελέτη παρέχει σημαντικά διαχρονικά στοιχεία για τη συμβολή της ιδιοκτησίας κατοικίδιων ζώων στη διατήρηση της γνωστικής λειτουργίας σε γενικά υγιείς ηλικιωμένους ενήλικες που κατοικούν στην κοινότητα καθώς μεγαλώνουν». Συγκεκριμένα η έρευνα έδειξε: «Οι ηλικιωμένοι ενήλικες ιδιοκτήτες κατοικίδιων αντιμετώπισαν μικρότερη μείωση της γνωστικής λειτουργίας καθώς γερνούσαν, αφού έλαβαν υπόψη τόσο την προϋπάρχουσα υγεία όσο και την ηλικία τους. Η μνήμη, η εκτελεστική λειτουργία, η γλωσσική λειτουργία, η ψυχοκινητική ταχύτητα και η ταχύτητα επεξεργασίας επιδεινώθηκαν λιγότερο σε διάστημα 10 ετών μεταξύ των ιδιοκτητών κατοικίδιων ζώων σε σχέση με αυτούς που δεν είχαν κατοικίδιο. Οι ιδιοκτήτες γατών παρουσίασαν μικρότερη επιδείνωση στη μνήμη και στη γλωσσική λειτουργία, ενώ το περπάτημα-βόλτα σκύλου επίσης συσχετίστηκε με βραδύτερη επιδείνωση της γνωστικής λειτουργίας».

Διαβάστε ακόμα: Αεροπορική εταιρεία στην Ισπανία παρουσίασε μενού με λιχουδιές για κατοικίδια - Θα σερβίρονται εν πτήσει

Τι είχαν δείξει προηγούμενες μελέτες για τα κατοικίδια

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι τα κατοικίδια μπορούν να παρέχουν κοινωνική υποστήριξη και ότι η αλληλεπίδραση μαζί τους μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση και τον καρδιακό ρυθμό. Οι ερευνητές είπαν ότι μία ακόμη εξήγηση για τα αποτελέσματα της μελέτης θα μπορούσε να είναι ότι οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων είναι λιγότερο αγχωμένοι, πιο χαλαροί και έχουν μια εξωτερική εστίαση στην προσοχή. Η ιδιοκτησία σκύλων μπορεί επίσης να οδηγήσει σε αύξηση της σωματικής δραστηριότητας μέσω της ανάγκης τους να βγαίνουν έξω για καθημερινή άσκηση, η οποία είναι γνωστό ότι είναι ευεργετική για την υγεία, πρόσθεσαν.