Η κατανάλωση φρούτων είναι γνωστό ότι κάνει καλό στην υγεία σας. Τούτου λεχθέντος, εάν ανησυχείτε για την πρόσληψη ζάχαρης - είτε λόγω διαβήτη, είτε για άλλο λόγο - δεν είναι όλα τα φρούτα το ίδιο. Για αυτόν τον λόγο, οι διατροφολόγοι έχουν ξεχωρίσει τις κορυφαίες επιλογές για φρούτα με χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη που δεν θα ανεβάσουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα σας.


Ποια φρούτα έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη;

Ανάμεσα στη λίστα με τα φρούτα που δεν περιέχουν πολύ ζάχαρη βρίσκονται τα μούρα, το γκρέιπφρουτ, οι φράουλες και το ροδάκινο.

Όμως, εκτός από την περιεκτικότητα σε ζάχαρη, είναι σημαντικό να λαμβάνεται υπόψη ο γλυκαιμικός δείκτης. Αποτελεί ένα εργαλείο που χρησιμοποιείται για τη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα. Ο γλυκαιμικός δείκτης είναι μια τιμή που αποδίδεται σε τρόφιμα με βάση το πόσο γρήγορα και πόσο υψηλά αυτά τα τρόφιμα προκαλούν αυξήσεις στα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Τα τρόφιμα χαμηλά στην κλίμακα γλυκαιμικού δείκτη τείνουν να απελευθερώνουν γλυκόζη αργά και σταθερά. Οι τροφές με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη απελευθερώνουν τη γλυκόζη γρήγορα.

Επιπλέον, οι τροφές με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη (70 και άνω) συμβάλλουν στην τόνωση της ενέργειας μετά από μια προπόνηση, καθιστώντας τις καλές, για παράδειγμα, για δρομείς μεγάλων αποστάσεων ή για μαραθωνοδρόμους, ενώ οι τροφές με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη (55 και κάτω) μπορούν να εμπνεύσουν την απώλεια βάρους. Σημειώστε επίσης ότι ο γλυκαιμικός δείκτης ενός τροφίμου μπορεί να αλλάξει ανάλογα με τον τρόπο παρασκευής του, την ωρίμανση του και τον τρόπο επεξεργασίας του.

Πριν ξεκινήσετε να τσιμπολογάτε φρούτα, οι διατροφολόγοι λένε ότι υπάρχουν μερικά άλλα πράγματα που πρέπει να έχετε κατά νου. Για παράδειγμα, είναι πάντα καλύτερο να επιλέγετε ολόκληρο το φρούτο αντί να πίνετε το χυμό του.


Φράουλες

Εκτός από μια εξαιρετική επιλογή χαμηλής περιεκτικότητας σε σάκχαρα, οι φράουλες μπορούν να αυξήσουν την καλή χοληστερόλη και να μειώσουν την αρτηριακή πίεση, και μόνο ένα φλιτζάνι από ολόκληρο το φρούτο παρέχει τη συνιστώμενη ημερήσια δόση βιταμίνης C.


Μούρα

Σύμφωνα με τους διατροφολόγους, τα μούρα είναι ένα από τα καλύτερα φρούτα με χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη που μπορείτε να φάτε γενικά, αλλά αν μιλάμε για συγκεκριμένους τύπους μούρων, τα σμέουρα έχουν τη χαμηλότερη ζάχαρη με περίπου 5 γραμμάρια ανά φλιτζάνι.


Γκρέιπφρουτ

Το μισό ενός γκρέιπφρουτ έχει μόνο περίπου 11 γραμμάρια ζάχαρης. Το καλύτερο από όλα, με το γκρέιπφρουτ είναι ότι μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση των επιπέδων ινσουλίνης ομοιόμορφα, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2.


Ροδάκινα

Ενώ ένα τέλεια ώριμο ροδάκινο έχει πράγματι αρκετά γλυκιά γεύση, το μέσο ροδάκινο περιέχει μόνο περίπου 13 γραμμάρια ζάχαρης. Τα ροδάκινα είναι επίσης γεμάτα βιταμίνες C, B2 και A, καθώς και σίδηρο και αντιοξειδωτικά.