Tα συμπτώματα της νόσου Αλτσχάιμερ -του βασικού εκπροσώπου μιας ομάδας νευροεκφυλιστικών νοσημάτων που προκαλούν άνοια- αναμένεται να αποτραπούν ή να μειωθούν χάρη σε ένα νέο επαναστατικό εμβόλιο, που θα τροποποιήσει την πορεία της νόσου.

Σύμφωνα με προκαταρκτική έρευνα, που παρουσιάστηκε στο συνέδριο για τις βασικές καρδιαγγειακές επιστήμες της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας, το οποίο φιλοξενείται στη Βοστόνη, το νέο εμβόλιο βάζει στο στόχαστρο τα εγκεφαλικά κύτταρα με φλεγμονή και αποτελεί ένα μεγάλο βήμα για την καθυστέρηση και ίσως για την πρόληψη της νόσου.

Βάσει των στοιχείων της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας, περίπου 3.700.000 Αμερικανοί ηλικίας 30 ετών και άνω είχαν νόσο Αλτσχάιμερ το 2017 και ο αριθμός αυτός προβλέπεται να αυξηθεί σε 9.300.000 έως το 2060.

Η νευροεκφυλιστική πάθηση συνοδεύεται από εξασθένηση των γνωστικών λειτουργιών, σε βαθμό που επηρεάζεται η ικανότητα για ανεξάρτητη διαβίωση. Το νέο εμβόλιο -το οποίο θεωρείται κλειδί για τη δυνητική πρόληψη- ενδέχεται να μειώσει ή να αποτρέψει τις επιπτώσεις της ασθένειας και να εξαλείψει τα τοξικά κύτταρα.

Τι ακριβώς έκαναν οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Τζουντέντο στο Τόκιο; Ανέπτυξαν ένα εμβόλιο που βελτίωσε διάφορες ασθένειες στα ποντίκια, σχετιζόμενες με την ηλικία, και εν συνεχεία δοκίμασαν αυτό το εμβόλιο και σε ποντίκια για τη θεραπεία της νόσου Αλτσχάιμερ.

Τι διαπίστωσαν; Το εμβόλιο μείωσε σημαντικά τις εναποθέσεις αμυλοειδούς στον εγκεφαλικό ιστό που βρίσκεται στην περιοχή του εγκεφαλικού φλοιού, η οποία είναι υπεύθυνη για την επεξεργασία της γλώσσας, την προσοχή και την επίλυση προβλημάτων. Επιπλέον μειώθηκαν διάφοροι φλεγμονώδεις βιοδείκτες της νόσου, που αντιπροσωπεύει πλέον το 50%-70% των ασθενών με άνοια παγκοσμίως.

«Η μελλοντική πρόκληση θα είναι η επίτευξη παρόμοιων αποτελεσμάτων στους ανθρώπους», τόνισε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και μεταδιδακτορικός συνεργάτης στο Τμήμα Καρδιαγγειακής Βιολογίας και Ιατρικής του Πανεπιστημίου Juntendo, Τσιέν-Λουν Χσιάο.

Να υπενθυμίσουμε πως πριν από μερικές εβδομάδες, φάρμακα για τον διαβήτη χρησιμοποιήθηκαν πειραματικά για τις νευροεκφυλιστικές ασθένειες. Συγκεκριμένα, το Ozempic, το φάρμακο για τον διαβήτη τύπου 2, που προάγει την απώλεια βάρους και είναι ιδιαιτέρως δημοφιλές στη διεθνή σόου μπίζνες, μελετάται για τη θεραπεία της νόσου του Αλτσχάιμερ.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή»