O Covid-19 φαίνεται να προτιμάει όσους έχουν ομάδα αίματος Α σε σχέση με όσους έχουν ομάδα αίματος Ο, σύμφωνα με έρευνα που έχει δημοσιευθεί στο περιοδικό «Blood Advances».

Έρευνες στο παρελθόν, έδειχναν ότι τα άτομα με ομάδα αίματος Α ή ΑΒ είναι πιο ευάλωτα στη μόλυνση από Covid-19 σε σχέση με τα άτομα με ομάδες αίματος Ο ή Β.

Η ομάδα από την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, με επικεφαλής τον δρ. Σον Στόουελ, αποδεικνύει ότι ο ιός που προκαλεί την Covid-19 μολύνει κατά προτίμηση τα κύτταρα της ομάδας αίματος Α, εντοπίζοντας τον μηχανισμό με τον οποίο γίνεται αυτό.

«Καταδεικνύουμε ότι το τμήμα της πρωτεΐνης ακίδας του SARS-CoV-2 που είναι το κλειδί που επιτρέπει στον ιό να εισβάλει στα κύτταρα εμφανίζει συγγένεια με τα κύτταρα της ομάδας αίματος Α και ο ιός επίσης εμφανίζει μια προτίμηση να μολύνει τα κύτταρα της ομάδας αίματος Α», αναφέρει ο κ. Στόουελ.

Πειράματα έδειξαν ακόμα, ότι το στέλεχος Όμικρον της μετάλλαξης του Covid-19 είχε μεγαλύτερη προτίμηση στη μόλυνση των κυττάρων της ομάδας αίματος Α σε σχέση με τον αρχικό ιό.

Φυσικά, η ερευνητική ομάδα προειδοποιεί ότι τα ευρήματα αυτά δεν σημαίνουν ότι τα άτομα με ομάδα αίματος Ο δεν χρειάζεται να λαμβάνουν προφυλάξεις έναντι της μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.

«Ορισμένες μελέτες σε αρκετές χιλιάδες άτομα δείχνουν ότι τα άτομα με ομάδα αίματος Α μπορεί να έχουν 20% περισσότερες πιθανότητες να μολυνθούν έπειτα από έκθεση στον SARS-CoV-2 σε σύγκριση με τα άτομα που έχουν ομάδα αίματος Ο. Αλλά τα άτομα με ομάδα αίματος Ο μπορούν ακόμη να προσβληθούν από τον ιό και να τον μεταδώσουν σε άλλους», δηλώνει ο επικεφαλής ερευνητής.

Επιπλέον, συμπληρώνει, «παράγοντες όπως η ηλικία και οι χρόνιες παθήσεις, όπως η καρδιοπάθεια κατατάσσονται υψηλότερα από την ομάδα αίματος στον καθορισμό του κινδύνου για σοβαρή λοίμωξη».