Για να μάθεις καλά την Αθήνα πρέπει να την περπατήσεις. Μόνο έτσι μπορείς να βρεις ή και να ξαναθυμηθείς τις ομορφιές της. Πέρα από το απέραντο γκρίζο από το τσιμέντο και το καυσαέριο υπάρχουν μικροί κρυμμενοι θησαυροί που πρέπει ν' ανακαλύψεις. Η πόλη φημίζεται για την αρχαία ιστορία και την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της. Μεταξύ των πολλών συναρπαστικών αξιοθέατών της είναι και οι κορυφές των λόφων Φιλοπάππου και Πνύκας, οι οποίες προσφέρουν στους επισκέπτες μια μοναδική εικόνα για το πλούσιο παρελθόν της. Αν και κάθε μέρα τους συγκεκριμένους λόφους τους επισκέπτονται αρκετοί πολίτες και τουρίστες, δεν είναι τόσο πολυσύχναστοι όσο ο λόφος του Αρείου Πάγου (Βραχάκια) που βρίσκεται σε μικρή απόσταση από την Ακρόπολη. Η διαδρομή για να φτάσεις στην κορυφή τους συναρπάζει καθώς είναι γεμάτη με δέντρα και για λίγο ξεχνάς ότι βρίσκεσαι στην καρδιά της μεγαλούπολης.

Φιλοπάππου: Εκεί που βλέπεις όλη την Αθήνα

Ο λόφος Φιλοπάππου, γνωστός και ως λόφος των Μουσών, πήρε το όνομά του από τον Γάιο Ιούλιο Αντίοχο Επιφανή Φιλόπαππο, έναν πρίγκιπα από το Βασίλειο της Κομμαγηνής που έγινε Ρωμαίος πολίτης και στη συνέχεια ύπατος της Αθήνας. Στο λόφο βρίσκεται επίσης το μνημείο του Φιλοπάππου, ένα μαυσωλείο που χτίστηκε προς τιμήν του ίδιου από τους Αθηναίους.

Από την κορυφή του λόφου, οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν την εκπληκτική θέα της Ακρόπολης και της αρχαίας Αγοράς. Ο ίδιος ο λόφος είναι ένα δημοφιλές σημείο για πεζοπορία και περπάτημα, με αρκετά καλά συντηρημένα μονοπάτια που προσφέρουν στους επισκέπτες εκπληκτική θέα στο γύρω τοπίο. Είναι επίσης ένα δημοφιλές σημείο για να καθήσεις μέσα στη φύση και για να απολαύσεις το ηλιοβασίλεμα πάνω από την πόλη.

_________1823___700_px___700___400_px___12_
_________1823___700_px___700___400_px___11_
_________1823___700_px___700___400_px___10_
_________1823___700_px___700___400_px___9_

Πνύκα: Ο λόφος της πρώτης Δημοκρατίας

Ο λόφος της Πνύκας, που βρίσκεται στα δυτικά της Ακρόπολης, είναι ίσως πιο γνωστός για τον ρόλο του στην ανάπτυξη της δημοκρατίας στην αρχαία Ελλάδα. Εδώ συγκεντρωνόταν η Εκκλησία του Δήμου, το όργανο που ήταν υπεύθυνο για τη λήψη σημαντικών αποφάσεων που επηρέαζαν την πόλη, για να συζητήσουν και να ψηφίσουν για διάφορα θέματα.

Ο λόφος της Πνύκας είναι ένας σημαντικός χώρος από τον 5ο αιώνα π.Χ. και με την πάροδο των χρόνων, πολλές σημαντικές προσωπικότητες της αρχαίας ελληνικής ιστορίας έχουν μιλήσει εδώ. Ο πιο διάσημος λόγος που εκφωνήθηκε στον λόφο της Πνύκας ήταν από τον Αθηναίο πολιτικό Περικλή, ο οποίος εκφώνησε έναν επικήδειο λόγο προς τιμήν όσων είχαν πεθάνει στον Πελοποννησιακό Πόλεμο.

_________1823___700_px___700___400_px___8_

Σήμερα, οι επισκέπτες του λόφου της Πνύκας μπορούν να εξερευνήσουν τον χώρο και να φανταστούν πώς θα ήταν να είναι κανείς μάρτυρας όλων αυτών των σημαντικών γεγονότων που εκτυλίχθηκαν στο συγκεκριμένο σημείο και διδασκόμαστε μέσα από τα ιστορικά βιβλία. Επίσης, ο λόφος προσφέρει εκπληκτική θέα της Ακρόπολης, καθώς και των γύρω γειτονιών.

Τόσο ο λόφος του Φιλοπάππου όσο και ο λόφος της Πνύκας προσφέρουν στους επισκέπτες μια μοναδική οπτική για την πλούσια ιστορία της Αθήνας. Από την κορυφή αυτών των λόφων, οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν την εκπληκτική θέα της πόλης, ενώ παράλληλα μπορούν να φανταστούν το πώς ήταν η ζωή στην αρχαία Ελλάδα. Είτε σε ενδιαφέρει η ιστορία, η πεζοπορία ή απλώς η ομορφιά της Αθήνας, ένα ταξίδι στην κορυφή αυτών των λόφων είναι απαραίτητο.