Επίθεση από μάζες αέριες, χαρακτηριστικό των οποίων είναι η ψυχρότητα, πρόκειται να δεχθεί αυτήν την εβδομάδα, από την Τετάρτη ως και το Σάββατο, η κεντρική και η δυτική Ευρώπη, ενώ στην Ελλάδα φαίνεται ότι από την Παρασκευή ο υδράργυρος θα μεταμορφωθεί επί τα χείρω. 

Οι Άλπεις δίνουν το... σύνθημα, αφού αναμένονται πολύ μεγάλα αθροιστικά ύψη χιονιού (έως και πάνω από 2 μέτρα) στους ορεινούς όγκους της Ιβηρικής Χερσονήσου και στα ορεινά των Δυτικών Βαλκανίων. Η μεταφορά των ψυχρών αερίων μαζών προς τις προαναφερθείσες περιοχές αναμενόταν, μάλιστα, από τη Δευτέρα. 

Ενδεικτικό της έντασης της ψυχρής εισβολής είναι ότι οι αέριες μάζες θα είναι κατά τόπους 10-12 βαθμούς ψυχρότερες από τις κανονικές για την εποχή τιμές.



Στην αντίθεση, το καλοκαίρι αναμένεται ιδιαιτέρως ζεστό. Τόσο, που το 2023 ενδεχομένως να υπερκεράσει σε θερμότητα το 2022, το οποίο κατεγράφη ως το έκτο θερμότερο έτος. Αυτό θα οφείλεται στο φαινόμενο «Ελ Νίνιο», η επιστροφή του οποίου αναμένεται, 

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, το «Ελ Νίνιο» χρειάζεται μήνες για να γίνει αισθητή η θερμαντική του επίδραση, πράγμα που σημαίνει ότι το 2024 είναι πολύ πιθανό να σημειώσει νέο παγκόσμιο ρεκόρ θερμοκρασίας.

«Είναι πολύ πιθανό το επόμενο μεγάλο "Ελ Νίνιο" να μας ανεβάσει πάνω από 1,5 βαθμό Κελσίου», δήλωσε ο καθηγητής Άνταμ Σκάιφ, επικεφαλής μακροπρόθεσμων προβλέψεων στο Μετεωρολογικό Γραφείο του Ηνωμένου Βασιλείου.

«Γνωρίζουμε ότι στο πλαίσιο της κλιματικής αλλαγής, οι επιπτώσεις των φαινομένων "Ελ Νίνιο" θα γίνουν ισχυρότερες, και πρέπει να το προσθέσουμε στις επιπτώσεις της ίδιας της κλιματικής αλλαγής, η οποία αυξάνεται συνεχώς. Βάζετε αυτά τα δύο πράγματα μαζί και είναι πιθανό να δούμε πρωτοφανή καύσωνα κατά τη διάρκεια του επόμενου "Ελ Νίνιο"», προσέθεσε.

Οι επιπτώσεις του κύκλου «Ελ Νίνιο»-«Λα Νίνια» θα μπορούσαν να παρατηρηθούν σε πολλές περιοχές του κόσμου, δήλωσε ο Σκάιφ. «Η επιστήμη μπορεί πλέον να μας πει πότε αυτά τα πράγματα έρχονται μήνες πριν. Επομένως, πρέπει πραγματικά να το χρησιμοποιήσουμε και να είμαστε πιο προετοιμασμένοι, από την ετοιμότητα των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης μέχρι το ποιες καλλιέργειες θα φυτέψουμε», κατέληξε. Η κλίμακα του πιθανού Ελ Νίνιο είναι ακόμα ασαφής.