Το mood board  ή vision board ή inspiration board είναι ένα κολάζ από οπτικά ερεθίσματα, μια συλλογή από εικόνες, γραφικά και χρώματα που μας εμπνέει, μας παρακινεί και μας φτιάχνει την διάθεση.

Στον κόσμο του design, το mood board  βοηθάει σημαντικά στην δημιουργία logos εταιρειών και άλλων σχεδιασμών που αφορούν μια επιχείρηση, όπως το site (website designs) και διάφορα προϊόντα (product designs).

Πώς μπορεί να αποτελέσει έμπνευση για την επίτευξη στόχων

Η ενασχόληση με την αισθητική γίνεται όλο και πιο ελκυστική τα τελευταία χρόνια. Οι διαφημίσεις στην τηλεόραση, σε στάσεις λεωφορείων, το διαδίκτυο και ιδιαίτερα το instagram έχουν αποτελέσει καθοριστικοί παράγοντες της γενικότερης αύξησης του ενδιαφέροντος για το design, τις καλλιτεχνικές φωτογραφίες και τον αρμονικό συνδυασμό χρωμάτων, υφών και σχημάτων.

moodboard1
Πηγή εικόνας: Natasha Kedia

Οι επιχειρήσεις και οι διαφημιστικές εταιρείες μας «βομβαρδίζουν» με αυτές τις εικόνες γνωρίζοντας ότι «προκαλούν» τον εγκέφαλο μας να θέλει να αγοράσει τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες που διαφημίζονται, ανεξάρτητα από το εάν πραγματικά τα χρειαζόμαστε.

Για να επηρεάσουμε με θετικό τρόπο τον εαυτό μας, μπορούμε, λοιπόν, να ακολουθήσουμε την τακτική που εφαρμόζουν οι επιχειρήσεις, έχοντας όμως ως στόχο όχι την παρακίνηση για αγορές αλλά την παρακίνηση για αυτοβελτίωση και επίτευξη των προσωπικών στόχων μας.

moodboard2
Πηγή εικόνας: Behance

Πώς το mood board συνδέεται με την αυτοβελτίωση

Για τις εταιρείες το mood board μπορεί να αποτελέσει στην ουσία ένα ψηφιακό κολάζ που περιλαμβάνει απλώς την ουσία ενός συγκεκριμένου brand ή προϊόντος. Ο προσωπικός μας «πίνακας έμπνευσης» μπορεί να έχει ακριβώς τον ίδιο ρόλο για εμάς, ένα κολάζ με την ουσία της ζωής που έχουμε ή επιθυμούμε να δημιουργήσουμε. Ο σκοπός του πίνακα, ουσιαστικά, είναι να αποτελεί μια δημιουργική πυξίδα έμπνευσης, που θα μας βοηθάει να παραμένουμε προσηλωμένοι στους στόχους μας και να προστρέχουμε σε αυτόν όποτε αισθανόμαστε ότι παρεκκλίνουμε.

Αν, για παράδειγμα, ο στόχος μας είναι να βελτιώσουμε το σώμα και τις διατροφικές μας συνήθειες, μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα πολύ προσωπικό κολάζ, με φράσεις που μας παρακινούν να γυμναζόμαστε συχνά, εικόνες από όμορφες παραλίες και υγιεινά γεύματα με ζωηρά χρώματα.

Στην ουσία, το inspiration board αποτελεί έναν οδηγό που μας βοηθάει να έρθουμε σε επαφή με όλα όσα μας αρέσουν, αλλά και να οραματιστούμε τι θέλουμε να δημιουργήσουμε και πώς να φτάσουμε εκεί.

moodboard3
Πηγή εικόνας: Instagram

Πώς να δημιουργήσετε το δικό σας mood board

Πριν την δημιουργία του «πίνακα έμπνευσης» είναι σημαντικό να έχετε προσδιορίσει με ακρίβεια τους στόχους σας και τα συναισθήματα που θέλετε να αποτυπωθούν. Οι στόχοι μπορούν να αφορούν τα οικονομικά σας, την επαγγελματική ή ακαδημαϊκή σταδιοδρομία σας, τις σχέσεις ή ακόμα και ένα χόμπι.

Η διαδικασία της δημιουργίας είναι απλή, είτε επιλέξετε να φτιάξετε ένα κολάζ σε χαρτόνι ή πίνακα ανακοινώσεων είτε προτιμήσετε να δημιουργήσετε έναν ψηφιακό οδηγό έμπνευσης.

moodboard-toixou
Πηγή εικόνας: Helle Jorgensen

Στην πρώτη περίπτωση, συλλέγετε αντικείμενα, αποκόμματα, αναμνηστικά που ταιριάζουν στην αισθητική σας και σας εμπνέουν. Τα κόβετε και τα ενώνετε μαζί σε ένα χαρτόνι ή τα καρφιτσώνετε σε έναν πίνακα ανακοινώσεων, δημιουργώντας μια πανδαισία χρωμάτων, ιδεών, μοτίβων και συναισθημάτων.

Στην δεύτερη περίπτωση, μπορείτε να δημιουργήσετε το κολάζ σε αρκετές εφαρμογές, όπως το Pinterest, το Moodboard, το Moodzer, το Adobe Express και το Canva.