Δεν υπάρχει αμφιβολία, τα προϊόντα που χρησιμοποιούμε για την καθαριότητα του σπιτιού μας καταστρέφουν τον πλανήτη. Τα παραδοσιακά υγρά καθαρισμού περιέχουν επιβλαβείς χημικές ουσίες, με αποτέλεσμα να ρυπαίνουν τα ποτάμια και τις θάλασσες όταν απομακρύνονται από το σπίτι μέσω της αποχέτευσης. Οι συσκευασίες των προϊόντων καθαρισμού είναι μιας χρήσης, με αποτέλεσμα τις περισσότερες φορές να καταλήγουν σε χωματερές. Είναι επομένως, εξαιρετικά σημαντικό να βρεθούν οικολογικές λύσεις, οι οποίες θα προστατεύουν το περιβάλλον, χωρίς να μειώνεται η αποτελεσματικότητα των προϊόντων.

Πώς μπορούμε να λύσουμε το πρόβλημα κατανάλωσης πλαστικού στο σπίτι;

Σπρέι καθαρισμού τα οποία αποτελούνται κατά 90% από νερό δημιούργησαν ένα «ηθικό κύμα» ενάντια στην σπατάλη υπερβολικής ποσότητας νερού για σκοπούς καθαρισμού, ενώ παράλληλα μια έντονη τάση προς την οικολογία έχει ήδη μπει στην καθημερινότητα πολλών ανθρώπων. Πώς θα ξεχωρίσουμε όμως αν ένα προϊόν πράγματι ακολουθεί περιβαλλοντική ηθική;

Είναι προτιμότερο ένα προϊόν που επιλέγουμε:

  • Να έχει επαναχρησιμοποιούμενες ή βιοδιασπώμενες συσκευασίες
  • Να έχει συσκευασίες από ανακυκλωμένο πλαστικό
  • Να έχει όσο το δυνατόν λιγότερο πλαστικό στη συσκευασία του. Δεν χρειάζεται κάθε ταμπλέτα πλυντηρίου να τυλίγεται ξεχωριστά.
  • Να αποτελείται από vegan συστατικά φυτικής προέλευσης που δεν περιέχουν καθόλου φωσφορικά άλατα ή χλώριο

Η διαδικασία χρήσης αποκλειστικά eco- friendly προϊόντων καθαρισμού δεν είναι εύκολη. Ακόμα και τα τυπικά σφουγγάρια κουζίνας που χρησιμοποιούμε είναι κατασκευασμένα από μικροπλαστικά και δεν μπορούν να ανακυκλωθούν, με αποτέλεσμα να καταλήγουν σε χωματερές. Στην αγορά ωστόσο, κυκλοφορούν βιοδιασπώμενα σφουγγάρια κουζίνας τα οποία είναι κατασκευασμένα από ξυλοπολτό (φυτική κυτταρίνη) ή και ίνες από φυτά αγαύης. 

sfouggraria
Τα βιοδιασπώμενα σφουγγάρια έχουν μεγάλη διάρκεια, αρχίζουν να διασπώνται με την πάροδο του χρόνου και προτείνεται να κόβονται σε μικρά κομμάτια και να τοποθετούνται σε κάδο κομποστοποίησης