Με το νέο trend #my5to9, οι χρήστες του TikTok δείχνουν τις δραστηριότητες που κάνουν από τις 5 έως τις 9 το πρωί πριν τη δουλειά ή τη σχολή και από τις 5 το απόγευμα έως τις 9 το βράδυ, μετά τις υποχρεώσεις της εργασίας ή του πανεπιστημίου.

Πρόκειται για μια υγιεινή, αν και εξαντλητική ζωή με προπονήσεις στο γυμναστήριο, προετοιμασία φαγητού και οικιακές εργασίες. Στα βίντεο με το hashtag #my5to9 χρήστες μαγειρεύουν, προετοιμάζουν το πρωινό και το μεσημεριανό γεύμα της επόμενης ημέρας, πλένουν ρούχα, κάνουν μπάνιο, απολέπιση και ενυδάτωση.

@poppywebb94 mornings will forever be my fav #fyp #morningroutine #5to9 #productivity #morning #uni #student #study ♬ Hold Me Closer - Elton John & Britney Spears

Αποτέλεσμα αυτού του trend είναι να δημιουργείται ένα «φιλόδοξο» 24ωρο χρονοδιάγραμμα καθημερινής ζωής, στο οποίο όμως δεν υπάρχει ελεύθερος χρόνος για ηρεμία και ξεκούραση, ενώ ο ύπνος δεν φαίνεται να είναι προτεραιότητα.  

@sarahhelisabethhh my 5-9 after my 9-5 🌚 living the grandma lifestyle and i wouldnt want it any other way #nightroutine #5to9afterthe9to5 #9to5 #wfh #night #routine #closingshift #cleaning #cooking #selfcare ♬ CUFF IT - Beyoncé

Ο δοκιμιογράφος Jia Tolentino ονόμασε τη νοοτροπία αυτή «η νοοτροπία του πάντα να είσαι αισιόδοξος». Βάσει αυτού του trend κάθε δευτερόλεπτο του χρόνου πρέπει να αξιοποιείται αποτελεσματικά, να μην υπάρχει στιγμή που θα σπαταλιέται άσκοπα.

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά του TikTok είναι το γεγονός ότι κάθε trend που δημιουργείται μπορεί να πάρει εύκολα μεγάλη έκταση, να γίνει δημοφιλές και να δεχτεί πληθώρα αντιδράσεων. Ένα βίντεο #5to9 δεν χρειάζεται απαραίτητα να έχει την μορφή «υψηλής παραγωγικότητας», μπορεί να είναι απλώς μια γυναίκα η οποία κάθεται μπρούμυτα στο κρεβάτι της ή μια άποψη για το συγκεκριμένο trend.

Το The Guardian κάνει λόγο για την φεμινίστρια του TikTok με το όνομα c.a.i.t.l.y.n, η οποία δημιουργεί περιεχόμενο σχετικά με #my5to9 υποστηρίζοντας ότι έχει την δυνατότητα να αυξήσει στο μέγιστο δυνατόν την αποδοτικότητα των ανθρώπων στην εργασία αλλά και να μεγιστοποιήσει τον καταναλωτισμό.

@c.a.i.t.l.y.n #greenscreen thoughts on #5to9 #5to9routine #thatgirl #lifestylevlog #capitalism #feminism #marxism #davidharvey #socialtheory ♬ original sound - cait

Με πληροφορίες από The Guardian