Ο γιος της βασίλισσας Ελισάβετ, Κάρολος έγινε αυτόματα ο νέος βασιλιάς του Ηνωμένου Βασιλείου, μετά τον θάνατο της τελευταίας. Μάλιστα, ο Κάρολος από την πρώτη στιγμή που ανέβηκε στον θρόνο έδειξε πως σχεδιάζει να αλλάξει πολλά πράγματα στη βρετανική μοναρχία.

portrait

Από το πρώτο βασιλικό πορτρέτο που εικόνιζε τον ίδιο, την σύζυγό του Καμίλα, τον μεγαλύτερο γιο και διάδοχό του πρίγκιπα Γουίλιαμ και την Κέιτ Μίντλετον, μέχρι την στέψη του, ο βασιλιάς Κάρολος είναι αποφασισμένος να εκσυγχρονίσει τη βρετανική μοναρχία.

Μεταξύ άλλων, μέσα στα σχέδιά του περιλαμβάνεται και η στέψη του, η οποία δε θα θυμίζει σχεδόν σε τίποτα εκείνη της μητέρας του, βασίλισσας Ελισάβετ πριν από 70 χρόνια.

Όπως αποκαλύπτει η Mail on Sunday, η τελετή στέψης του βασιλιά Καρόλου, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Αββαείο του Γουεστμίνστερ το επόμενο έτος – σύμφωνα με δημοσιεύματα θα γίνει στις 3 Ιουνίου 2023, αν και το παλάτι του Μπάκιγχαμ διέψευσε την είδηση – θα διαρκέσει λίγο παραπάνω από μία ώρα, θα έχει λιγότερες απόκρυφες τελετουργίες και θα είναι πολύ πιο σύντομη από την τελετή του 1953, όταν στέφθηκε η βασίλισσα Ελισάβετ.

«Επιχείρηση Χρυσή Σφαίρα»: Τι κόβει ο βασιλιάς Κάρολος από την στέψη του

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο βασιλιάς Κάρολος θέλει η στέψη του να δώσει τον τόνο μιας απλοποιημένης και σύγχρονης μοναρχίας, διατηρώντας παράλληλα μέρος της μεγαλοπρέπειας που εξέπληξε τον κόσμο κατά τη διάρκεια των 10ήμερων εκδηλώσεων μέχρι την κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ.

Το σχέδιο για την τελετή στέψης του βασιλιά, είναι γνωστό ως «Επιχείρηση Χρυσή Σφαίρα». Τι ακριβώς περιλαμβάνει:

  • Η τελετή στέψης πρόκειται να μειωθεί δραματικά σε διάρκεια μόλις μίας ώρας (από τρεις που ήταν στην στέψη της Ελισάβετ)
  • Ο κατάλογος των προσκεκλημένων για την τελετή είναι πιθανό να μειωθεί από 8.000 σε 2.000, με αποτέλεσμα να «κοπούν» εκατοντάδες ευγενείς και βουλευτές.
  • Διεξάγονται συζητήσεις σχετικά με έναν πιο χαλαρό ενδυματολογικό κώδικα – μην περιμένετε να δείτε τελετουργικές ρόμπες, αλλά κοστούμια.
  • Τα αρχαία και χρονοβόρα τελετουργικά – συμπεριλαμβανομένης της παρουσίασης στον μονάρχη χρυσών ράβδων – θα καταργηθούν για εξοικονόμηση χρόνου.
  • Τέλος, ο πρίγκιπας Γουίλιαμ ενδέχεται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στον σχεδιασμό της τελετής.

Η στέψη της βασίλισσας Ελισάβετ βασίστηκε σε μεγάλο βαθμό σε εκείνη του πατέρα της, βασιλιά Γεωργίου ΣΤ’ το 1937, η οποία με τη σειρά της διαμορφώθηκε με βάση εκείνη του βασιλιά Γεωργίου Ε’ το 1911.

Απλή, σύντομη και διαφορετική η τελετή στέψης

Όμως οι γνώστες του παλατιού, λένε ότι ο δούκας του Νόρφολ – ήταν υπεύθυνος για την οργάνωση τα της κηδείας της βασίλισσας Ελισάβετ και θα διευθύνει το σχέδιο της στέψης, έχει αναλάβει να προετοιμάσει μια πιο απλή, σύντομη και διαφορετική τελετή που θα αντικατοπτρίζει τη σύγχρονη Βρετανία.

«Ο βασιλιάς έχει απογυμνώσει πολλά από τη στέψη αναγνωρίζοντας ότι ο κόσμος έχει αλλάξει τα τελευταία 70 χρόνια» δήλωσε χθες το βράδυ στην Daily Mail μια καλά πληροφορημένη πηγή.

Το 1953, περίπου 8.000 ομότιμοι και κοινοί θνητοί πέρασαν περισσότερες από τρεις ώρες στριμωγμένοι στο Αββαείο σε αυτοσχέδια παγκάκια. Ωστόσο, η στέψη του βασιλιά Καρόλου αναμένεται να διαρκέσει λίγο περισσότερο από μία ώρα, με μόλις 2.000 καλεσμένους και αξιωματούχους.

«Κόβονται» οι υπερβολές

Την ίδια ώρα, η τελετή θα είναι πιο ποικιλόμορφη τόσο από θρησκευτική όσο και από πολιτιστική άποψη. Ενώ η στέψη του 1953 απαιτούσε από τη βασίλισσα να κάνει διάφορες αλλαγές σε ρούχα, μια πηγή δήλωσε στην Daily Mail: «Ο βασιλιάς Κάρολος είναι απίθανο να κάνει το ίδιο και η γλώσσα θα προσαρμοστεί ώστε να είναι κατανοητή σε ένα πιο σύγχρονο κοινό».

Ορισμένα βασικά τελετουργικά θα διατηρηθούν, όπως το χρίσμα του μονάρχη, ο οποίος θα ορκιστεί να είναι ο «υπερασπιστής της πίστης». Την ίδια ώρα, η χρυσή κρατική άμαξα του 1762, η οποία ανακαινίστηκε με μεγάλο κόστος για το πλατινένιο Ιωβηλαίο της βασίλισσας, θα είναι και πάλι μέρος της πομπής της στέψης.

Άλλες μακροχρόνιες παραδόσεις είναι πιθανό να καταργηθούν. Για παράδειγμα, στην τελετή στέψης της βασίλισσας το 1952, αναφέρθηκε ότι ένας λίθος χρυσού βάρους μιας λίβρας, παρουσιάστηκε στην μονάρχη από τον Λόρδο Τσαμπερλέιν πριν τοποθετηθεί στον βωμό. Μια πηγή δήλωσε: «Σε μια εποχή που οι άνθρωποι πιέζονται οικονομικά, αυτό δεν πρόκειται να συμβεί». Την ίδια ώρα, φαίνεται πως και οι βελούδινες καρέκλες που κατασκευάστηκαν ειδικά για τη στέψη του 1953, είναι πιθανό να αντικατασταθούν από τα συνήθη καθίσματα.

Τέλος, στην στέψη της βασίλισσας Ελισάβετ, ο σύζυγός της πρίγκιπας Φίλιππος έπαιξε μεγάλο ρόλο. Ως εκσυγχρονιστής, ήταν αυτός που αποφάσισε να μεταδοθεί η στέψη της από την τηλεόραση. Κι αυτή τη φορά, ο γιος του Καρόλου, πρίγκιπας Γουίλιαμ αναμένεται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην επιτροπή της στέψης.

Ιστορικοί διαφωνούν με τα σχέδια του βασιλιά Καρόλου για πιο χαμηλής κλίμακας τελετή

Ωστόσο, με τα σχέδια αυτά του Καρόλου για μια πιο μοντέρνα τελετή στέψης, φαίνεται πως δεν βρίσκουν σύμφωνους αρκετούς ιστορικούς, οι οποίοι πιστεύουν ότι θα μπορούσε να είναι μια χαμένη ευκαιρία για να αναδειχθεί το βρετανικό έθνος στην παγκόσμια σκηνή.

Συγκεκριμένα, ο ιστορικός Άντριου Ρόμπερτς δήλωσε ότι η στέψη θα μπορούσε να αποδειχθεί ένας αναγκαίος εορτασμός μετά από ένα χειμώνα που κυριάρχησαν η κρίση του κόστους ζωής και ο πόλεμος στην Ουκρανία. Όπως είπε: «Οι στέψεις γίνονται μία φορά σε κάθε γενιά. Εάν αυτή η στέψη θεωρηθεί ως μια χαμηλού προφίλ στέψη, θα γυρίσει μπούμερανγκ. Είναι μια μια ευκαιρία να εκπροσωπήσουμε το λαό και το έθνος σε παγκόσμιο επίπεδο. Θα ήταν πολύ θλιβερό να πάει χαμένη».