Η φαρμακευτική εταιρεία Janssen Ελλάδος, αφοσιωμένη πάντα στον στόχο της, προκείμενου να ενημερώσει, αλλά και να ευαισθητοποιήσει το κοινό για θέματα υγείας, δεν σταματά να εξελίσσεται. Mία ψηφιακή πλατφόρμα ενημέρωσης στα ελληνικά σχεδιασμένη και ανεπτυγμένη από τη Janssen Ελλάδος, είναι πλέον διαθέσιμη για το ευρύ κοινό. Η νέα ψηφιακή πλατφόρμα ph-human.gr μοιράζεται πραγματικές εμπειρίες από άτομα που ζουν με Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση (ΠΑΥ) και πλήθος πληροφοριών για να ενημερωθεί κανείς για την ασθένεια.

Η νόσος  

Η Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση (ΠΑΥ) είναι μια προοδευτικά επιδεινούμενη νόσος που σχετίζεται με δομικές αλλαγές στις πνευμονικές αρτηρίες, αγγεία τα οποία μεταφέρουν το αίμα από την καρδιά στους πνεύμονες. Στην ΠΑΥ οι πνευμονικές αρτηρίες συστέλλονται και στενεύουν, μειώνοντας τη ροή του αίματος προς τους πνεύμονες και αυξάνοντας την πίεση στην πνευμονική αρτηρία, με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται η καρδιά και ο ασθενής να νιώθει δύσπνοια και κόπωση. Εάν η ΠΑΥ δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, μπορεί να οδηγήσει σε εξάντληση της καρδιάς και καρδιακή ανεπάρκεια.

Η εκτιμώμενη συχνότητά της ΠΑΥ στο γενικό πληθυσμό υπολογίζεται στα 15-60 περιστατικά ανά εκατομμύριο πληθυσμού. Προσβάλλει συχνότερα γυναίκες, αλλά και άνδρες με μέση ηλικία πλέον εμφάνισης τα 50 με 65 έτη, αν και μπορεί να εμφανισθεί και σε άτομα νεαρής ηλικίας.

Τα πρώιμα συμπτώματα που παρατηρούνται μοιάζουν με αυτά αρκετών καρδιακών και αναπνευστικών καταστάσεων, αγνοούνται εσφαλμένα και η επίσκεψη στον γιατρό, ειδικά σε μία περίοδο πανδημίας, αναβάλλεται συνεχώς με αποτέλεσμα να καθυστερεί  η σωστή διάγνωση της νόσου.

Η καμπάνια για την Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση

Στο πλαίσιο της ενημέρωσης και της ευαισθητοποίησης του κοινού για την Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση, η Janssen Ελλάδος,  με την αιγίδα της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης της Πνευμονικής Υπέρτασης (ΕΕΜΠΥ) και του Α Πανελλήνιου Συλλόγου Ασθενών & Φροντιστών με Πνευμονική Υπέρταση, δημιούργησε μια καμπάνια ενημέρωσης του κοινού για τη σημασία της αναγνώρισης των κοινών συμπτωμάτων και την αξία της έγκαιρης διάγνωσης προτού η νόσος εξελιχθεί, δίνοντας έμφαση και προτροπή στο κοινό να απευθυνθεί σε ειδικό γιατρό. 

Η καμπάνια ενημέρωσης για την αόρατη νόσο της ΠΑΥ ξεκίνησε από τη Janssen Ελλάδος το 2020, σε μία δύσκολη στιγμή για την ελληνική κοινωνία εν μέσω της πανδημίας. Ακριβώς αυτή η συνθήκη όμως, την κάνει ακόμα πιο σημαντική για την αναγνώριση της ασθένειας και την αναζήτηση θεραπείας. 

Κεντρικό εικαστικό στην εκστρατεία ενημέρωσης είναι μια νεαρή γυναίκα, που σταδιακά αναδύεται από τη θάλασσα επειδή η ανάσα τελειώνει, υποδηλώνοντας την ανεξήγητη δυσκολία στην  αναπνοή του ασθενή με αδιάγνωστη ΠΑΥ, ενώ κεντρικό σύνθημα της εκστρατείας ενημέρωσης είναι το εξής:

 

                    «Δώσε Ανάσα στη ζωή σου – Μάθε για την Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση»