Στο φεστιβάλ φιλοξενήθηκαν την φετινή χρονιά 21 εκθέτες και 58 σκάφη όλων των κατηγοριών (mega yachts, motorboats, catamaran, ιστιοπλοϊκά, φουσκωτά) από την Ελλάδα και την Τουρκία, ενώ καταγράφηκαν περισσότεροι από 7500 μοναδικοί επισκέπτες και 25 brokers απ’ την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν παρουσία πλήθους κόσμου, υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής Ορχήστρας Ρόδου και ολοκληρώθηκαν με ένα φαντασμαγορικό show πυροτεχνημάτων και μπουφέ που παρέθεσε η διοργανώτρια εταιρεία στους παρευρισκόμενους.

Ξεχώρισε η παρουσία του υπουργού Τουρισμού, κ.Βασίλη Κικίλια αλλά και του Γ.Γ. Αιγαίου και νησιωτικής πολιτικής κ. Μανώλη Κουτουλάκη οι οποίοι τίμησαν με την παρουσία τους, τους διοργανωτές.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν επίσης οι βουλευτές Δωδεκανήσου κ. Μάνος Κόνσολας (πρώην υφυπουργός Τουρισμού) και κ. Βασίλειος-Νικόλαος Υψηλάντης (κοσμήτορας της Βουλής των Ελλήνων), ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος, ο δήμαρχος Ρόδου κ. Αντώνης Καμπουράκης καθώς και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου κ. Ιωάννης Πάππου. 

Χαιρετισμό απέστειλαν επίσης οι βουλευτές Δωδεκανήσου κα. Μίκα Ιατρίδη και κ.Ιωάννης Παππάς (ο οποίος και επισκέφθηκε το φεστιβάλ την δεύτερη ημέρα) που δεν μπόρεσαν να παρευρεθούν στην εκδήλωση.

Ο διευθύνων σύμβουλος της διοργανώτριας εταιρείας  BoatsAdvisor Hub & Events και υπεύθυνος της διοργάνωσης κ. Αναστάσιος Κωνσταντάρος καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και ανέφερε μεταξύ άλλων:  

«Όραμά μας, μέσω του φεστιβάλ να αναδείξουμε το νησί μας ως προορισμό διακοπών, σκαφών αναψυχής και παράλληλα το Νότιο Αιγαίο να επανακτήσει την αίγλη του ως προορισμός yachting. Θέλουμε επιπλέον να αναδείξουμε τα επαγγέλματα που σχετίζονται με τον κλάδο αυτό και να αναβαθμίσουμε το τουριστικό μας προϊόν, κάτι που θα αφήσει σημαντικά οικονομικά οφέλη στην τοπική οικονομία».

Στη συνέχεια ο κ. Κωνσταντάρος αναφέρθηκε στο Μνημόνιο συνεργασίας και αδελφοποίησης που υπέγραψε η BoatsAdvisor Hub & Events με μία από τις πέντε μεγαλύτερες εκθέσεις παγκοσμίως, την Grand Pavois-La Rochelle, και ανακοίνωσε ότι από του χρόνου το φεστιβάλ θα έχει τη χαρά να φιλοξενεί αρκετές γαλλικές εταιρείες αλλά και την οργανωτική τους επιτροπή, αλλά και να διευκολύνει ελληνικές εταιρείες να παρουσιαστούν στην εκεί έκθεση.

Τον λόγο έλαβε αμέσως μετά ο υπουργός Τουρισμού, κ. Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος αναφέρθηκε στην επιτυχία της φετινής τουριστικής σεζόν στη Ρόδο και το Νότιο Αιγαίο, λέγοντας χαρακτηριστικά πως στο νησί η σεζόν συνεχίζει και το φθινόπωρο σαν να είναι καλοκαίρι, καθώς και στο άνοιγμα του yachting που συνετέλεσε σε αυτό.  Πρόσθεσε πως, ο θαλάσσιος τουρισμός, οι υποδομές των μαρινών αλλά και ο εκσυγχρονισμός του νομικού πλαισίου για το yachting, αποτελεί προτεραιότητα τόσο για τον πρωθυπουργό όσο και για το υπουργείο Τουρισμού, που σε συνεργασία με το υπουργείο Ναυτιλίας και νησιωτικής πολιτικής αλλά και την τοπική αυτοδιοίκηση δουλεύουν μεθοδικά για την βελτίωση τους. Ο υπουργός τόνισε επίσης την ανάγκη να πραγματοποιούνται στο νησί τέτοιου είδους εκδηλώσεις που προωθούν τον τουρισμό και τη Ρόδο και συνεχάρη τον κ. Κωνσταντάρο για την πρωτοβουλία του.


Απ’ την μεριά του ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ναυτιλίας και νησιωτικής πολιτικής κ. Κουτουλάκης εξήρε την διοργανωτική προσπάθεια και την ανάγκη θεσμοθέτησης του Aegean Yachting Festival. Στην ομιλία του, υπερθεμάτισε την σημαντικότητα του yachting στην ανάπτυξη και εξέλιξη του τουριστικού μας προϊόντος, ενώ πρόσθεσε πως η Ρόδος θα μπορούσε να αποτελέσει ένα επιπλέον cluster και όχι έναν απλό προορισμό yachting. Αναφέρθηκε στην ανάγκη της ψηφιοποίησης των διαδικασιών για την διευκόλυνση όλων των εμπλεκομένων, αναγγέλλοντας αλλαγές στο άμεσο μέλλον μέσω του νέου νομοσχεδίου για το yachting.


Τόσο ο περιφερειάρχης Nοτίου Αιγαίου κ.Χατζημάρκος, ο δήμαρχος Ρόδου κ.Καμπουράκης, όσο και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου κ.Πάππου, αναφέρθηκαν στην μοναδική ενότητα και οργάνωση όλων των φορέων την περασμένη και την εφετινή σεζόν για να μπορέσει να υποδεχτεί τόσο η Ρόδος, όσο και το Νότιο Αιγαίο τουρισμό εν καιρώ πανδημίας, στην αναγκαιότητα ανάπτυξης μορφών τουρισμού όπως το yachting που προσφέρει εξαιρετικά οφέλη στις τοπικές κοινωνίες και στα ακριτικά μας νησιά, αλλά και στην ανάγκη θεσμοθέτησης τέτοιων event που προάγουν τον τόπο και το yachting.


Η ημέρα των εγκαινίων ολοκληρώθηκε με ένα after party, στο Alter Ego-Winter στην πόλη της Ρόδου, όπου εκθέτες, προσκεκλημένοι και επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να διασκεδάσουν έως αργά.


Παράλληλα με το φεστιβάλ, πραγματοποιήθηκαν επιμορφωτικά σεμινάρια στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου απευθυνόμενα στους επαγγελματίες ή ενδιαφερόμενους του κλάδου.

Επιπλέον το Φεστιβάλ πλαισιώθηκε από ιστιοπλοϊκή επίδειξη των τμημάτων του Ναυτικού Ομίλου Ρόδου, αλλά και την παρουσίαση των εντυπωσιακών οχημάτων της Λέσχης Φίλων Ιστορικών Οχημάτων Ρόδου.


Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ο κοινωνικός χαρακτήρας του Φεστιβάλ, με τους μύλους της Ρόδου να φωτίζονται σε ροζ χρώμα σε όλη τη διάρκεια του, τιμώντας έτσι τον μήνα πρόληψης κατά του καρκίνου του μαστού καθώς και η δωρεάν παραχώρηση 4 περιπτέρων από την BoatsAdvisor Hub&Events, για την ανάδειξη του έργου τους, στους κοινωφελείς οργανισμούς:

ΜΑΖΙ με δύναμη για την ζωή (Σύλλογος καρκινοπαθών Δωδεκανήσου)

ΕΥΘΥΤΑ Παρατηρητήριο Οδικής Ασφάλειας

Ελληνική Ομάδα Διάσωσης – Παράρτημα Ρόδου

Για την Φύση – Κοινσεπ

Η φετινή διοργάνωση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, του Υπουργείου Τουρισμού, του ΕΟΤ, της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, του δήμου Ρόδου, του επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, της ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου, του πολιτιστικού οργανισμού του Δήμου Ρόδου, του λιμενικού ταμείου Νότιας Δωδεκανήσου, της Ένωσης Πλοιοκτητών Ελληνικών Σκαφών Τουρισμού, του Σωματείου Ιδιοκτητών Τουριστικών Επαγγελματικών Σκαφών Άνευ Πληρώματος & της WIMA (Διεθνούς Ναυτικής &Βιομηχανικής Ένωσης).

Χορηγοί επικοινωνίας ήταν: CosmoteTV, FeelGood Radio 104.9, Παραπολιτικά, Ενάλιον, Ροδιακή Εφημερίδα

Χορηγός μεταφοράς: Blue Star Ferries

Χορηγός αυτοκίνησης: Peugeοt – Παρασκευάς

Χορηγός ένδυσης: Rhodes Shop

Το 3ο Aegean Yachting Festival έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί από 21 έως 23 Οκτωβρίου του 2022 στο νησί της Ρόδου.