Προειδοποίηση για πολύ υψηλές θερμοκρασίες για τις επόμενες μέρες από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, ενώ οι πολύ υψηλές θεσμοκρασίες θα συνεχιστούν τουλάχιστον ως και την επόμενη Παρασκευή.

Bασικό όπλο του ανθρώπινου οργανισμού ενάντια στον καύσωνα είναι η συστηματική κατανάλωση υγρών και ροφημάτων.

Πόσο νερό πρέπει να πίνετε

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA), σε περιόδους μέτριας περιβαλλοντικής θερμοκρασίας η πρόσληψη 2 και 2,5 λίτρων υγρών για γυναίκες και άνδρες αντίστοιχα, με μέτρια επίπεδα φυσικής δραστηριότητας, θεωρείται επαρκής. Το καλοκαίρι, ωστόσο, με τις υψηλές θερμοκρασίες οι συστάσεις τροποποιούνται και επιβάλλεται ακόμα μεγαλύτερη πρόσληψη υγρών (περίπου 1 λίτρο περισσότερο, ανάλογα με την εξωτερική θερμοκρασία ή τα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας).

Οι ειδικοί θυμίζουν ότι, σύμφωνα με μετρήσεις, εκτός από τη συνολική ποσότητα νερού που καταναλώνουμε, το 20-30% προέρχεται από τα τρόφιμα και το 70-80% από διάφορα υγρά. Εκτός από το νερό, ενυδατική δράση, σύμφωνα με τις έρευνες, έχουν όλα τα μη-αλκοολούχα ποτά και ροφήματα όπως το γάλα, οι χυμοί, το τσάι, ο καφές και τα αναψυκτικά.

Πάντως καλό είναι, τις πιο ζεστές ώρες της ημέρας, καλό είναι να αποφεύγονται οι εξωτερικοί χώροι, αλλά και τα μέρη χωρίς καλό εξαερισμό. Καλό είναι επίσης να φοράμε καπέλο και ελαφρά ρούχα και να παρακολουθούμε το βάρος μας.

Τι προτείνει το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων

«Το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων προτείνει να πίνετε ένα ποτήρι νερό κάθε 15-20 λεπτά όταν κινήστε σε εξωτερικούς χώρους στην ζέστη, ακόμα και αν βρίσκεστε υπό σκιά» επισημαίνει η δρ. Stacie Stephenson.

«Εάν δεν είστε τόσο δραστήριοι, αν για παράδειγμα χαλαρώνετε κάτω από την ομπρέλα σας στην παραλία, μπορεί να είστε εντάξει και με το να πίνετε ένα ποτήρι κάθε ε 20-30 λεπτά» αναφέρει.