Η Pfizer ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι το εμβόλιό της κατά του Covid-19 ήταν εξαιρετικά αποτελεσματικό στα παιδιά, δείχνοντας 100% αποτελεσματικότητα σε μια κλινική δοκιμή φάσης 3, στην οποία δοκίμασε το εμβόλιό της σε εφήβους ηλικίας 12 έως 15 ετών.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer Άμπερτ Μπουρλά δήλωσε ότι η εταιρεία σχεδιάζει να υποβάλει τα νέα δεδομένα για το εμβόλιο, το οποίο αναπτύχθηκε σε συνεργασία με τη γερμανική φαρμακοβιομηχανία BioNTech, στην Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων και σε άλλους ρυθμιστικούς φορείς «το συντομότερο δυνατό», με την ελπίδα ότι τα παιδιά της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας θα μπορέσουν να εμβολιαστούν πριν από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

«Κατανοούμε την επείγουσα ανάγκη της επέκτασης της εξουσιοδότησης του εμβολίου μας για χρήση σε νεότερους πληθυσμούς και έχουμε ενθαρρυνθεί από τα δεδομένα των κλινικών δοκιμών από εφήβους ηλικίας 12 έως 15 ετών», δήλωσε ο Μπουρλα σε δελτίο τύπου.

Στη δοκιμή συμμετείχαν 2.260 συμμετέχοντες στις Ηνωμένες Πολιτείες. Υπήρξαν 18 επιβεβαιωμένες λοιμώξεις Covid-19 στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου (placebo) και δεν επιβεβαιώθηκαν λοιμώξεις στην ομάδα που έλαβε το εμβόλιο, ανέφερε η εταιρεία. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η εταιρεία να ανακοινώσει αποτελεσματικότητα του εμβολίου 100%, είπε, προσθέτοντας ότι το εμβόλιο ήταν επίσης καλά ανεκτό, με ανεπιθύμητες ενέργειες γενικά συμβατές με αυτές που παρατηρήθηκαν σε ενήλικες.

Η εταιρεία είπε επίσης ότι το εμβόλιο προκάλεσε «ισχυρή» απόκριση αντισωμάτων σε παιδιά, ξεπερνώντας εκείνα που καταγράφηκαν νωρίτερα σε εμβολιασμένους συμμετέχοντες ηλικίας 16 έως 25 ετών.

Ο εμβολιασμός παιδιών είναι ζωτικής σημασίας για τον τερματισμό της πανδημίας, όπως λένε αξιωματούχοι της δημόσιας υγείας και ειδικοί μολυσματικών ασθενειών. Ένα κράτος είναι απίθανο να επιτύχει την επιθυμητή ανοσία της αγέλης, το τείχος ανοσίας, χωρίς αρκετά άτομα σε μια δεδομένη κοινότητα να αναπτύξουν αντισώματα κατά μιας συγκεκριμένης ασθένειας, έως ότου τα παιδιά να μπορούν να εμβολιαστούν, όπως λένε οι ειδικοί.

Να σημειωθεί ότι το Ισραήλ που προπορεύται παγκοσμίως στους εμβολιασμούς ανακοίνωσε ότι θα στοκάρει δόσεις για μελλοντική χρήση αποσκοπώντας αφενός στο ενδεχόμενο έγκρισης του εμβολίου για χορήγηση για άτομα κάτων των 16 ετών, αφετέρου στο ενδεχόμενο αναγκαιότητας χορήγησης ενισχυτικής δόσης λόγω μεταλλάξεων.

Υπενθυμίζεται ότι για άτομα ηλικίας 16 ετών και άνω το εμβόλιο της Pfizer έχει αποδειχτεί αποτελεσματικό 95% στην πρόληψη συμπτωματικών περιπτώσεων. Τόσο η Pfizer όσο και η Moderna, τα εμβόλια των οποιων είναι ίδια τεχνολογίας messenger RNA, ξεκίνησαν νωρίτερα μέσα στο μήνα δοκιμές των εμβολίων τους σε παιδιά κάτω των 12 ετών.

Η Moderna μελετά επίσης το εμβόλιό της σε εφήβους.