Κάποια φαγητά έχουν συνδεθεί και επιστημονικά με την ενίσχυση της σεξουαλικής ζωής. Η διατήρηση της καλής λειτουργίας του κυκλοφορικού συστήματος είναι κρίσιμη καθώς μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη σεξουαλική ανταπόκριση τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες. Επιπλέον, εάν κάτι είναι καλό για την καρδιά, είναι καλό και για τη σεξουαλική ζωή και για να επιτευχθεί αυτό, η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία προτείνει μια διατροφή που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, μεγάλη ποικιλία σε φρούτα και λαχανικά, προϊόντα ολικής άλεσης και πολλές φυτικές ίνες, υγιεινά έλαια, όπως το ελαιόλαδο, και ψάρια, ξηρούς καρπούς και όσπρια.

Οι έρευνες, μάλιστα, τονίζουν ότι αυτή η ωφέλιμη για την καρδιά διατροφή μπορεί να βελτιώσει ορισμένες σημαντικές πτυχές της σεξουαλικής υγείας. Επίσης, πολλά από τα φαγητά, όπως το αβοκάντο, τα σπαράγγια, οι ξηροί καρποί και τα φρούτα, αποτελούν, σύμφωνα με τις έρευνες, «ασπίδα» για τη σεξουαλική ζωή.

Τα τρόφιμα που μπορούν να ανεβάσουν τη λίμπιντο των ανθρώπων αποκαλούνται αφροδισιακά, όρος που προέρχεται από τη Αφροδίτη, τη θεά του έρωτα στην αρχαία Ελλάδα. Τα μύδια βρίσκονται μεταξύ των πιο δημοφιλών αφροδισιακών, με τις επιδράσεις τους να θεωρούνται ότι οφείλονται στον ψευδάργυρο που περιέχουν. Ωστόσο υπάρχουν και άλλα τρόφιμα πλούσια σε ψευδάργυρο όπως το καβούρι, ο αστακός, το κόκκινο κρέας, το κουκουνάρι και τα δημητριακά.

Σε μια μελέτη, οι ερευνητές συνέδεσαν την αυξημένη πρόσληψη φρούτων με την κατά 14% μείωση του κινδύνου στυτικής δυσλειτουργίας. Τα φλαβονοειδή, που περιέχονται σε πολλά φρούτα, είναι πιθανότατα υπεύθυνα για αυτή τη βελτίωση. Πλούσια σε φλαβονοειδή τρόφιμα είναι τα μούρα, τα εσπεριδοειδή, τα σταφύλια, τα μήλα, οι καυτερές πιπεριές, τα προϊόντα κακάο, το κόκκινο κρασί και το τσάι.

Ταυτόχρονα, έρευνες σε ζωικά μοντέλα έχουν δείξει ότι το καρπούζι μπορεί να είναι εξίσου αποτελεσματικό ενάντια στη στυτική δυσλειτουργία, καθώς ένα συστατικό που περιέχει μπορεί να προκαλέσει χαλάρωση στα αιμοφόρα αγγεία με αποτέλεσμα να αυξάνεται η ροή του αίματος.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΟΝΤΙΜΕ»