Η τάση να τρώτε τα βράδια δεν βασίζεται αποκλειστικά σε ψυχολογικούς παράγοντες αλλά έχει να κάνει και με το βιολογικό σας ρολόι. Σύμφωνα με σχετική έρευνα που έχει δημοσιευθεί στο περιοδικό «Obesity», ο κιρκάδιος ρυθμός σας (σκεφτείτε τον σαν το εσωτερικό σας ρολόι) είναι αυτός που σας «σπρώχνει» στα γλυκά, αμυλούχα και αλμυρά τρόφιμα τα βράδια.

Ουσιαστικά, το βιολογικό σας ρολόι ρυθμίζει την όρεξή σας έτσι ώστε να πεινάτε περισσότερο από το απόγευμα και μετά, ως μηχανισμό επιβίωσης για να προσλάβετε και να αποθηκεύσετε ενέργεια για τις ώρες του ύπνου που θα ακολουθήσουν. Αυτή η βιολογική σας ρύθμιση κρύβεται πίσω από την τάση σας να παραλείπετε τα γεύματα της ημέρας (π.χ. το πρωινό) και να προτιμάτε τα απογευματινά και βραδινά γεύματα.

Υγιεινά σνακ για βραδινό τσιμπολόγημα

-Στικς λαχανικών
Θρεπτικά, τραγανά και χορταστικά, τα λαχανικά είναι ιδανικά για το βραδινό τσιμπολόγημα. Κόψτε καρότα και αγγούρια σε στικς για ένα δροσιστικό σνακ. Για έξτρα γεύση μπορείτε να φτιάξετε ένα ελαφρύ dip γιαουρτιού, ανακατεύοντας στο μίξερ άπαχο γιαούρτι με πιπεριές. Μια άλλη εναλλακτική είναι το τυρί cottage, το οποίο έχει ελάχιστες θερμίδες.

-Βρώμη με γάλα αμυγδάλου
Η βρώμη είναι ένας από τους πιο εύκολους και νόστιμους τρόπους να αυξήσετε την πρόσληψη φυτικών ινών και πρωτεΐνης. Βράστε ένα φλιτζάνι γάλα αμυγδάλου και προσθέστε σε αυτό δύο κουταλιές της σούπας βρώμη για ένα γρήγορο και απολαυστικό σνακ.

-Φρέσκα φρούτα με κανέλα
Κόψτε τα φρούτα τις αρεσκείας σας και πασπαλίστε τα με κανέλα για ένα γλυκό και ολιγοθερμιδικό σνακ.

-Γιαούρτι με φρούτα
Το γιαούρτι με φρούτα σάς παρέχει ασβέστιο και φυτικές ίνες, καθώς επίσης πρωτεΐνες και προβιοτικά. Προτιμήστε το σκέτο γιαούρτι και προσθέστε τα δικά σας φρέσκα φρούτα, καθώς το γιαούρτι με γεύσεις συχνά περιέχει πολλή πρόσθετη ζάχαρη και περιττές θερμίδες.

-Ένα μήλο με μια κουταλιά φυστικοβούτυρο
Τα μήλα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και τραγανά, συνδυασμός που τα καθιστά ιδανικά για τσιμπολόγημα, ενώ η πρωτεΐνη στο φυστίκι σάς χορταίνει χωρίς να επιβαρύνει το στομάχι σας.

-Μπανάνα
Η μπανάνα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και χαλαρωτική τρυπτοφάνη. Επίσης, είναι το τέλειο νυχτερινό σνακ (με περίπου 100 θερμίδες ανά μπανάνα), αν έχετε ήδη καθαρίσει την κουζίνα σας, αφού σε θα αφήσετε πίσω πιάτα ή σκεύη για πλύσιμο.

-Ρόφημα κακάο
Αν θέλετε κάτι γλυκό, φτιάξτε ένα ρόφημα κακάο. Βάλτε μόνο μια κουταλιά κακάο σε σκόνη και ελάχιστο γάλα, χωρίς ζάχαρη. Το ρόφημα σας δίνει τη δυνατότητα να το απολαμβάνετε περισσότερη ώρα, καλύπτοντας έτσι για μεγαλύτερο διάστημα το αίσθημα του γλυκού.