Ένα ρινικό σπρέι που μπορεί να εμποδίζει τη μόλυνση από το νέο κορωνοϊό για έως και δύο 24ωρα ανέπτυξαν επιστήμονες. Το σπρέι (που θα παρέχει προστασία από την Covid-19 παρασκευάζεται από συστατικά που έχουν ήδη λάβει έγκριση , πράγμα που σημαίνει ότι δεν απαιτείται οι αρμόδιες ρυθμιστικές Αρχές να ανάψουν το πράσινο φως για την κυκλοφορία του, ενώ σύμφωνα με βρετανικά ΜΜΕ μπορεί να είναι διαθέσιμο σε λίγους μήνες στα φαρμακεία της χώρας.

Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ ξεκίνησαν από τον Απρίλιο του περασμένου χρόνου τις έρευνες. Όπως δήλωσε στην εφημερίδα «Τhe Sunday Telegraph» ο επικεφαλής της ομάδας των ερευνητών, δρ Ρίτσαρντ Μόουκς, το σπρέι -που δεν φέρει ακόμη επίσημη ονομασία- μπορεί να βοηθήσει στην άρση των μέτρων για το social distancing και την επαναλειτουργία των σχολικών μονάδων της Βρετανίας, όπου καλπάζει η πανδημία.

Το σπρέι αυτό εμποδίζει τη μόλυνση «συλλαμβάνοντας» τον κορωνοϊό στη μύτη και καλύπτοντάς τον με τρόπο που δεν μπορεί να διαφύγει κι έτσι καθίσταται ανενεργός και ακίνδυνος. Οι ερευνητές θεωρούν ότι η χρήση του τέσσερις φορές ημερησίως θα είναι αρκετή για την παροχή προστασίας, αν και μπορεί να εφαρμοστεί ακόμη και κάθε 20 λεπτά σε περίπτωση που ο χρήστης κινείται σε περιβάλλον υψηλού κινδύνου μόλυνσης.

Υπό δοκιμή κι άλλο που σκοτώνει έως και το 99,9% του Covid

Κι όλα αυτά την ώρα που εργαστήριο του νοσοκομείου St Peter’s στο Σάρεϊ της Βρετανίας ανακοίνωσε ότι δοκιμάζει ένα σπρέι ικανό να σκοτώνει έως και το 99,9% του φονικού κορωνοϊού. Το σπρέι SaNOtize Nitric Oxide Nasal Spray (NONS) έχει σχεδιαστεί για να σκοτώνει τον ιό στο ανώτερο αναπνευστικό εμποδίζοντας την επώασή του στους πνεύμονες, σύμφωνα με το βρετανικό Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS). Το ανέπτυξε η SaNOtize Research and Development Corp, που έχει την έδρα της στο Βανκούβερ του Καναδά και σε ανεξάρτητα εργαστηριακά τεστ αποδείχθηκε αποτελεσματικό στην εξόντωση κατά 99,9% του κορωνοϊού.

«Το γεγονός ότι ένα σχετικά απλό ρινικό σπρέι μπορεί να αποτελεί αποτελεσματική θεραπεία κατά της Covid-19 είναι καλοδεχούμενο νέο και προσφέρει μια σημαντική πρόοδο στο θεραπευτικό μας οπλοστάσιο ενάντια σ’ αυτή τη λίαν ολέθρια νόσο, σημειώνει ο δρ Πανκάτζ Σάρμα, καθηγητής Νευρολογίας και διευθυντής του Ινστιτούτου Καρδιαγγειακής Έρευνας του βρετανικού Royal Holloway.


*Δημοσιεύθηκε στην On Time