Τέσσερις δεκαετίες αφότου η επιδημία του AIDS άλλαξε τον τρόπο άσκησης της Οδοντιατρικής, επιβάλλοντας στους οδοντίατρους να φορούν γάντια, μάσκα και προστατευτικά γυαλιά για πρώτη φορά, η έλευση του ιού SARS-CoV-2 προκαλεί πάλι την Οδοντιατρική να ανεβάσει ακόμα περισσότερο τον πήχυ πρόληψης μετάδοσης ασθενειών, απολύμανσης και προστασίας, καθώς οι ασθενείς αρχίζουν να επιστρέφουν για οδοντιατρικές υπηρεσίες ρουτίνας εν μέσω μιας συνεχιζόμενης πανδημίας. Πώς συνδυάζονται κορωνοϊός και οδοντιατρική;
Πως γίνεται ασφαλής η επίσκεψη μας στον οδοντίατρο;

Σύμφωνα με τη Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, στο πλαίσιο της προστασίας του πληθυσμού και των λειτουργών της Στοματικής Υγείας, τόσο οι ασθενείς όσο και οι οδοντίατροι οφείλουν να τηρούν οριμένες πολύ σημαντικές οδηγίες.

Αναλυτικότερα, το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί ανάμεσα στα ραντεβού να διαρκούν μισή ώρα προκειμένου να ακολουθούνται αυστηρά τα πρωτόκολλα απολύμανσης και αποστείρωσης.

-Εάν είστε άρρωστοι με πυρετό ή επίμονο φτέρνισμα και βήχα, αναφέρετέ το στον οδοντίατρό σας. Είναι καλή ιδέα να επαναπρογραμματίσετε την επίσκεψή σας. Επίσης ενημερώστε τον γιατρό για τυχόν πρόσφατα διεθνή ταξίδια σας.

-Το ιατρείο μέχρι νεωτέρας λειτουργεί αποκλειστικά με ραντεβού, για την ελαχιστοποίηση της πιθανότητας ταυτόχρονης παραμονής σας με τρίτα πρόσωπα στον χώρο αναμονής. Αποφύγετε να έρθετε χωρίς ραντεβού. Αν δεν έχετε πρώτα τηλεφωνήσει δεν θα μπορέσετε να εξυπηρετηθείτε, ακόμα κι αν είναι επείγον το περιστατικό.

-Προσπαθήστε να προσέρχεστε όσο μπορείτε πιο κοντά στην προκαθορισμένη ώρα του ραντεβού σας. Έτσι ελαχιστοποιείται ο χρόνος παραμονής σας στο χώρο αναμονής, καθώς και η καθυστέρηση των συνεδριών προς τα πίσω (με αποτέλεσμα τον αυξημένο χρόνο παραμονής των επόμενων ασθενών στο χώρο αναμονής.

-Όταν προκύπτουν ανάγκες θεραπείας, προσπαθήστε να τις αντιμετωπίζετε έγκαιρα, χωρίς αναβολές. Εάν η επιδημία κλιμακωθεί, είναι πιθανό οι πόλεις να τοποθετηθούν πάλι σε καραντίνα και οι συνήθεις οδοντιατρικές επισκέψεις να μην μπορούν να πραγματοποιηθούν, όπως άλλωστε γινόταν την περίοδο του απαγορευτικού. Η άμεση φροντίδα των οδοντιατρικών προβλημάτων μπορεί να αποτρέψει έκτακτες καταστάσεις όταν η πρόσβαση στη φροντίδα θα είναι πιο περιορισμένη.

-Χρησιμοποιείστε μάσκα εάν βήχετε ή φτερνίζεστε. Εάν αυτή δεν είναι άμεσα διαθέσιμη, βήξτε ή φτερνιστείτε σε ένα μαντίλι ή χαρτομάντιλο.

-Χρησιμοποιήστε έναν κάδο απορριμμάτων ή έστω μία νάιλον σακούλα για να πετάξετε τα χαρτομάντιλα και τις μάσκες προσώπου όπου έχετε βήξει ή φτερνιστεί.

-Το οδοντιατρείο χρησιμοποιεί απολύμανση υψηλού επιπέδου των πάγκων και των άλλων επιφανειών πριν και μετά την είσοδο κάθε ασθενούς στην αίθουσα θεραπείας.

-Το πλύσιμο των χεριών για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα με σαπούνι και νερό πρέπει να γίνεται τόσο από τον ασθενή όσο και από τον οδοντίατρο πριν και μετά από κάθε ραντεβού. Εναλλακτικά μπορεί να χρησιμοποιείται αλκοολούχο αντισηπτικό διάλυμα.

-Ο γιατρός πρέπει να φορά μάσκα και γάντια καθ’ όλη τη διάρκεια της επαφής του με τον ασθενή.

-Φροντίστε να μην αγγίζετε τη μύτη, τα μάτια, το στόμα ή το πρόσωπό σας με άπλυτα χέρια.