Φέτος δυανύουμε έναν πολύ δύσκολο Χειμώνα καθώς η πανδημία του Covid 19 αποτελεί μεγάλη απειλή για όλους μας. Έτσι περισσότερο από ποτέ, χρειάζεται να θωρακίσουμε τον οργανισμό μας επιλέγοντας τρόφιμα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά κι ενισχύοντας ακόμη περισσότερο το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Οι βιταμίνες που ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας είναι:

Βιταμίνη Α

Η βιταμίνη αυτή είναι απαραίτητη για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Τη βρίσκουμε σε λαχανικά όπως τα καρότα, το σπανάκι το μπρόκολο και το λάχανο. Επίσης, τη βρίσκουμε στο γάλα, το βούτυρο και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, αλλά και σε φρούτα όπως το πεπόνι, το βερίκοκο και το μάνγκο.

• Συμμετέχει στην παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων και βοηθάει το σώμα να καταπολεμήσει τις λοιμώξεις.

• Συμβάλλει στη διατήρηση της φυσιολογικής κατάστασης των βλεννογόνων και του δέρματος.

Βιταμίνες του συμπλέγματος Β

Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Τις βρίσκουμε σε φρούτα, όπως το αβοκάντο και το πορτοκάλι. Επίσης, τις βρίσκουμε στα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως το γιαούρτι ή το τυρί, σε λαχανικά, όπως τα σπαράγγια, καθώς και στο κρέας και το ψάρι.

• Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β είναι σημαντικές σε περιπτώσεις στις οποίες το σώμα παρουσιάζει έλλειψη βιταμινών -για παράδειγμα Β12 ή Β9- επειδή συνήθως υπάρχουν μειωμένα αντισώματα.

• Βοηθούν και στην καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος.

Βιταμίνη C
Ίσως η βιταμίνη C να είναι η βιταμίνη που ακούγεται περισσότερο και όχι άδικα μιας και προσφέρει σημαντικά οφέλη στην υγεία μας. Τη βιταμίνη C τη βρίσκουμε επίσης σε φρούτα και σε λαχανικά όπως λεμόνι, ακτινίδιο, φράουλα, μούρο, γκουάβα, μαϊντανό, κόκκινη πιπεριά κ.α.

Η κατανάλωσή της αυξάνει την παραγωγή ιντερφερόνης, μιας πρωτεΐνης που βοηθάει στην προστασία των κυττάρων από ιογενείς λοιμώξεις. Επομένως, η βιταμίνη C είναι πολύ σημαντική για ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα.

Έπιασαν τα κρύα και χρειαζόμαστε Βιταμίνη Ε

Η τέταρτη και τελευταία από τις βιταμίνες για το ανοσοποιητικό σύστημα βρίσκεται στα καρύδια, τα αμύγδαλα και τα φιστίκια. Επίσης, τη βρίσκουμε στους ηλιόσπορους, στο σπανάκι και το μπρόκολο.

Η βιταμίνη Ε βοηθάει το ανοσοποιητικό σύστημα επειδή διαθέτει αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Αν έχετε έλλειψη βιταμίνης Ε, έχετε περισσότερες πιθανότητες να αρρωστήσετε από κάποια ίωση ή λοίμωξη.