Στην κοπή των αιωνόβιων πλατάνων που έχουν προσβληθεί από το μεταχρωματικό έλκος και βρίσκονται στην πλέον πολυφωτογραφημένη περιοχή της πόλης, στην διαδρομή δίπλα από την Λίμνη, προχώρησαν οι υπηρεσίες του Δήμου Ιωαννιτών. Πρόκειται, για μία διαδικασία που είχε δρομολογηθεί από τον Σεπτέμβριο και μετά τις υποδείξεις του δασαρχείου, το οποίο εντόπισε τα δέντρα, που έχουν προσβληθεί από τον επικίνδυνο μύκητα.

Στην παρούσα φάση, θα κοπούν συνολικά 17 πλατάνια, εκ των οποίων τα 14 στη συστάδα της παραλιμνίου περιοχής.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της υπηρεσίας πρασίνου του δήμου, όλα τα δέντρα θα αντικατασταθούν σύμφωνα με τις υποδείξεις που θα γίνουν από το δασαρχείο.

Η ασθένεια «μεταχρωματικό έλκος» προκαλείται από τον θανατηφόρο μύκητα Ceratocystis platani, θερίζει τα πλατάνια στην Ήπειρο και έχει καταστρέψει οικοσυστήματα δίπλα στα ποτάμια.

Ο κ. Ρήγας Τσιακίρης, φυτουγεινομικός ελεγκτής του δασαρχείου Ιωαννίνων, σε πρόσφατη συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για το θέμα των πλατάνων που νοσούν στην παραλίμνια διαδρομή, είπε πως το δασαρχείο προτείνει αντικατάστασή τους με άλλα δένδρα που ευδοκιμούν στα υγρά περιβάλλοντα.

Πηγή: ΑΜΠΕ