Μετά την είδηση ότι εμφανίστηκε μία επικίνδυνη μετάλλαξη σ’ εκτροφεία βιζόν, κάποιοι άρχισαν να ανησυχούν και να κάνουν δεύτερες σκέψεις για τη μετάδοση του ιού από τα ζώα.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας (WHO) δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι τα ζώα μπορούν να μεταδώσουν τον κορονοϊό στον άνθρωπο.

Ωστόσο υπάρχει η σαφής οδηγία, που πρέπει να τηρείται σε κάθε περίπτωση στην καθημερινότητά μας, να πλένουμε καλά με σαπούνι κι άφθονο νερό τα χέρια μας ή αν είμαστε εκτός σπιτιού, με αντισηπτικά κατόπιν επαφής με τα κατοικίδια. Ο λόγος δεν είναι ο φόβος για τον κορονοϊό, αλλά για άλλα βακτήρια που υπάρχουν στον σκύλο ή τη γάτα όπως είναι τα E.Coli και Salmonella.

Κορονοϊός και κατοικίδιο: Τι τονίζουν οι κτηνίατροι

Αποφεύγουμε να φέρουμε τον σκύλο μας σ’ επαφή με άλλα σκυλιά. Πάμε όμως να το εξηγήσουμε λίγο καλύτερα… Όταν κάποιος έχει κορονοϊό και φτερνιστεί στον σκύλο του, μιλήσει κοντά του, τον αγκαλιάσει κτλ, πιθανότατα ο σκύλος θα έχει πάνω του τον Covid- 19. Δε νοσεί, αλλά θα υπάρχει πάνω του (δηλαδή ο σκύλος θα αποτελεί μία ας το πούμε απλά “μολυσμένη επιφάνεια”). Αν λοιπόν ο δικός μας σκύλος έρθει σ’ επαφή με τον μολυσμένο σκύλο, τότε ενδεχομένως να υπάρχουν ψήγματα του ιού και πάνω στον δικό μας σκύλο. Ο τελευταίος θα έρθει στο σπίτι μας μετά τη βόλτα κι όσο καλά κι αν καθαριστεί, θα φέρει τον ιό. Οπότε θα υπάρξουν μολυσμένες επιφάνειες εντός του σπιτιού μας.

Για τον ίδιο λόγο δεν επιτρέπουμε σε αγνώστους να χαϊδεύουν τα κατοικίδιά μας. Πασίγνωστο είναι πια το γεγονός ότι τα χέρια μας φέρουν τον επικίνδυνο ιό.

Σε περίπτωση που έχουμε γάτα και νοσήσουμε από κορονοϊό, δεν πρέπει να έρθουμε σε καμία επαφή με τη γάτα μας. Οι γάτες έχουν στο σάλιο τους τον κορονοϊό, αν λοιπόν έρθουν σ’ επαφή με μολυσμένο άτομο γίνονται υπερμεταδότες του Covid- 19 σε άλλες γάτες (το τονίζουμε αυτό). Οι γάτες μεταξύ τους μπορούν να μεταφέρουν τον κορονοϊό και η μόλυνση- μεταδοτικότητα να αυξηθεί (μεταξύ τους).

Κινέζοι επιστήμονες βεβαίωσαν, εδώ και μήνες, ότι τα ζώα μπορούν επίσης να μεταδώσουν τον ιό. Έρευνα που διενεργήθηκε με αρκετές γάτες του κινεζικού “Harbin Veterinary Research Institute” απέδειξε ότι μετά την επαφή με μια μολυσμένη γάτα, και άλλα ζώα του ίδιου είδους έφεραν επίσης το παθογόνο SARS-CoV-2.

Τι δεν πρέπει να ξεχνάμε

Αξίζει να τονίσουμε για ακόμη μία φορά ότι δεν κινδυνεύουμε από τα pets μας, αλλά από τους ανθρώπους. Τα κατοικίδια κινδυνεύουν από εμάς, γιατί αυτά νοσούν αν τους μεταδώσουμε τον κορονοϊό. Εκείνα δε μπορούν να μας τον μεταδώσουν. Όμως τελικά μπορεί να λειτουργήσουν ως «μολυσμένη επιφάνεια», με βάση τις παραπάνω εξηγήσεις. Αυτό είναι το σημείο, που καλούμαστε να προσέχουμε στο θέμα κορονοϊός και κατοικίδιο.

ΠΗΓΗ: tofarmakeiomou.gr