Ενα τεράστιο κομμάτι πάγου, σε μέγεθος περίπου όσο η Ευβοια, αποσπάστηκε από την Ανταρκτική και ταξιδεύει προς τα βόρεια, στα βρετανικά νησιά της Νότιας Γεωργίας. 

Το γιγάντιο παγόβουνο, γνωστό και ως  παγόβουνο A-68A, έχει έκταση 5,800 χιλιόμετρα, μέγεθος παρόμοιο με το νησί που προσεγγίζει και υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να συγκρουστεί και να αγκυροβολήσει στα ανοικτά του καταφυγίου της άγριας ζωής στην περιοχή.

Σε περίπτωση που κάτι τέτοιο συμβεί, το παγόβουνο θα αποτελέσει μεγάλη απειλή τόσο για τους πιγκουίνους όσο και για τις φώκιες της περιοχής, καθώς θα δημιουργήσει ένα μεγάλο φυσικό εμπόδιο στις διαδρομές τους για την αναζήτηση τροφής.

Ακόμη, πολλά από τα υδρόβια όντα που κατοικούν στον πυθμένα του ωκεανού θα συνθλιβούν από το βάρος του A68a· πρόκειται για μια διαταραχή της ισορροπίας της φύσης που θα χρειαστεί πολύ χρόνο για να ξεπεραστεί.

Ερευνητές της Βρετανικής Αποστολής στην Ανταρκτική (BAS) ανησυχούν ότι η απέραντη μάζα πάγου θα προσαράξει στα ρηχά παράκτια νερά, οπότε ενδέχεται να αποκλείσει από την ακτή τις μεγάλες αποικίες πιγκουίνων και φωκιών στο νησί.