Σύμφωνα τα στατιστικά δεδομένα του ΑΠΕ – ΜΠΕ  σημαντική φαίνεται η αύξηση των νεότερων ηλικιακά που χρειάζονται νοσηλεία σε ΜΕΘ. Μείωση παρατηρείται στο ποσοστό των νεκρών κατά το δεύτερο κύμα της πανδημίας, ενώ σημειώνονται περισσότερες νοσηλείες ανθρώπων κάτω των 60 χρόνων.

Συγκεκριμένα τον Φεβρουάριο του 2020 παρατηρούνταν ότι το 70% των ασθενών κοροναϊού που νοσηλευόταν ήταν άνω των 60 χρόνων, ποσοστό που τώρα, τον Οκτώβριο, τράπηκε σε 50%.

Η μείωση αυτή του ποσοστού, δυστυχώς δεν υποδηλώνει ότι λιγότεροι συνάνθρωποι μας χρειάζονται νοσηλεία, αλλά ότι περισσότεροι κάτω των 60 χρόνων καταλήγουν διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ. Χαρακτηριστική απόδειξη αποτελεί και ο συνολικός αριθμός των διασωληνωμένων, οι οποίοι τον Μάρτιο κινούνταν μεταξύ 35-50, ενώ χθες Δευτέρα άγγιξαν τους 153.

Η πτώση του άνωθεν ποσοστού είναι ένα αποτέλεσμα της συνάρτησης «αυτοπροστασία των ηλικιωμένων – αμέλεια από τους νεότερους». Το γεγονός αυτό πρέπει σίγουρα να θορυβήσει και τις νεότερες ηλικιακά ομάδες που ως τώρα θεωρούσαν απυρόβλητους τους εαυτούς τους από τον ιό και τηρούσαν «ελαφρά την καρδία» τα μέτρα προστασίας.

Την ίδια στιγμή, ιδιαίτερα αισιόδοξη είναι η πτώση του ποσοστού ενδονοσοκομειακής θνητότητας ασθενών άνω των 60 χρόνων από 50% που ήταν τον Μάρτιο σε 25% τον Οκτώβριο.

Η πιθανότητα επιβίωσης σε κλίνες ΜΕΘ έχει επίσης αυξηθεί από 61% (τον Μάρτιο) σε 79% (τον Οκτώβριο) για όσους είναι άνω των 60, ενώ για τους κάτω των 60 τα ποσοστά για τις ίδιες περιόδους είναι από 82% σε 91%.

Η βελτίωση αυτή της κατάστασης οφείλεται εξίσου σε δύο παράγοντες: Αφενός τη μεγαλύτερη εμπειρία που έχει αποκτήσει το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, κι αφετέρου η χρήση δεξαμεθαζόνης κι άλλων στεροειδών στα περιβόητα κοκτέιλ φαρμάκων.

Τα αισιόδοξα αυτά ποσοστά που παρουσιάζει το ΑΠΕ – ΜΠΕ, υπογραμμίζουν τη θετική εξέλιξη της θεραπείας και την αντιμετώπιση κρίσιμων περιστατικών κοροναϊού στα ελληνικά νοσοκομεία, αλλά δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να επαναπαύσουν κανέναν, δεδομένου ότι το δεύτερο κύμα της πανδημίας είναι παρόν και κάθε αύξηση των νεκρών ημερησίως είναι μία ανθρώπινη ζωή.

ape