Το έντερο αποτελεί ένα όργανο που έρχεται σε επαφή με το περιβάλλον μέσω των τροφίμων και συμμετέχει στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού. Μάλιστα περίπου το 80% των κυττάρων του ανοσοποιητικού βρίσκεται στο έντερό μας γι’ αυτό αν κάτι δε λειτουργεί σωστά το ανοσοποιητικό μας μένει εκτεθειμένο.

Είναι γνωστό ότι η χορήγηση προβιοτικών συμβάλει στη φυσιολογική λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος. Πώς όμως αυτό βοηθά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού; Αρχικά, η χορήγηση προβιοτικών βοηθά την ικανότητα απορρόφησης του εντέρου σε βιταμίνες και μέταλλα.

Παράλληλα, φαίνεται ότι τα προβιοτικά μειώνουν τα επίπεδα φλεγμονής και συμβάλλουν στην αποτελεσματική άμυνα του εντέρου αποτρέποντας την είσοδο παθογόνων ουσιών στον οργανισμό.

Έξι τροφές εξαιρετικά πλούσιες σε προβιοτικά

Το γιαούρτι
Παρασκευάζεται με την προσθήκη δύο βακτηρίων, του Streptococcus thermophilus και του Lactobacillus bulgaricus σε παστεριωμένο γάλα. Παρόλο που τα περισσότερα γιαούρτια είναι μια αξιόπιστη πηγή πρωτεΐνης, δεν περιέχουν όλα προβιοτικά. Ορισμένα προϊόντα υφίστανται θερμική επεξεργασία μετά τη ζύμωση, η οποία συνήθως σκοτώνει τα περισσότερα από τα ευεργετικά ενεργά βακτήρια οπότε φροντίστε να ελέγξετε την ετικέτα για τη φράση "ζωντανή και ενεργή καλλιέργεια γιαούρτης". Σημαντικό επίσης είναι, να μην περιέχει πρόσθετα σάκχαρα.

Μαύρη σοκολάτα

Η μαύρη σοκολάτα είναι πραγματικά μια εξαιρετική επιλογή. Αυτό συμβαίνει επειδή έχει βρεθεί ότι εκτός από προβιοτικά περιέχει και πρεβιοτικά. Τα πρεβιοτικά είναι διαιτητικές ίνες, με τις οποίες τρέφονται τα φιλικά βακτήρια που βρίσκονται ήδη στο έντερο. Η σοκολάτα είναι στην πραγματικότητα ένα ζυμωμένο φαγητό. Για να αποκομίσει κάποιος σημαντικό όφελος, συστήνεται η περιεκτικότητα της σοκολάτας σε κακάο να είναι τουλάχιστον 70% και να μην περιέχει ζάχαρη.

Ο αρακάς

Προβιοτικά στον αρακά; Ιάπωνες ερευνητές λένε ότι υπάρχουν! Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Applied Microbiology διαπίστωσε ότι ο αρακάς περιέχει Leuconostoc mesenteroides, ένα ισχυρό προβιοτικό που συχνά συνδέεται με τη ζύμωση σε συνθήκες χαμηλής θερμοκρασίας. Χρησιμοποιήστε τον φρέσκο σε ζυμαρικά, σαλάτες και ομελέτες.

Το κρασί και η μπύρα

Τα ζυμωμένα αλκοολούχα ποτά όπως η μπύρα και το κρασί παρέχουν πραγματικά οφέλη για τον ανθρώπινο οργανισμό όταν καταναλώνονται με μέτρο. Οι βιταμίνες από το σιτάρι του κριθαριού που παράγεται από τη ζύμωση επιβιώνουν από τη διαδικασία ζύμωσης και φιλτραρίσματος και μπορούν να οδηγήσουν σε βελτίωση των επιπέδων της χοληστερίνης και να μειώσουν το σχηματισμό θρόμβων στο αίμα. Από την άλλη, το κρασί έχει βρεθεί ότι είναι μια ισχυρή πηγή αντιοξειδωτικών που καταπολέμα τις ελεύθερες ρίζες.

Οι ελιές

Οι ελιές που υποβάλλονται σε φυσική ζύμωση στο αλάτι περιέχουν προβιοτικά. Κατά τη διάρκεια της ζύμωσης, τα οξέα που παράγονται από τα βακτηρίδια γαλακτικού οξέος που απαντώνται φυσικά στην ελιά, δίνουν στους μικρούς αυτούς καρπούς τη χαρακτηριστική γεύση τους. Εκτός από τα παραπάνω, υπάρχουν δεκάδες λόγοι που καθιστούν την ελιά το απόλυτο υπερτρόφιμο της Μεσογείου.