Με το 90% των προμηθευτών της να είναι τοπικοί παραγωγοί, με καινοτόμα προγράμματα και αυστηρές διαδικασίες επιλογής, η ΑΒ Βασιλόπουλος γεμίζει τα ράφια της με γεύσεις από κάθε γωνιά της Ελλάδας.

Ήμασταν μικροί, μπορεί να μην πηγαίναμε καν σχολείο, αλλά μια από τις έντονες αναμνήσεις από τότε είναι τα καλάθια με τα καλούδια που έστελναν ο παππούς και η γιαγιά «από το χωριό». Λάδι, ελιές, τυριά, όσπρια, παξιμάδια, αλλά και φρούτα και λαχανικά, όταν ευνοούσαν οι εποχές… Ό,τι μπορούσαν να φτιάξουν στα περιβόλια και τα μποστάνια τους, ό,τι πιο αγνό και αυθεντικό μπορούσαν να βρουν στην περιοχή τους. «Για τα εγγόνια» τους…

Μεγαλώσαμε με αυτά, σήμερα ο παππούς και η γιαγιά μπορεί να μην είναι κοντά μας, αλλά η ευχή και η κληρονομιά που άφησαν, να επιλέγουμε προϊόντα από τον τόπο μας, μένει ζωντανή. Ας είναι καλά η ΑΒ Βασιλόπουλος, που τη συνεχίζει. Γιατί στα ράφια των 510 καταστημάτων της βρίσκουμε τα πιο αγνά, παραδοσιακά προϊόντα από ντόπιους παραγωγούς σε όλη τη χώρα! Προϊόντα που βραβεύονται για τη γεύση και την ποιότητά τους, στους πιο απαιτητικούς διαγωνισμούς στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Η ΑΒ Βασιλόπουλος στηρίζει τους παραγωγούς σε κάθε γωνιά της Ελλάδας και στηρίζεται σε αυτούς. Σήμερα το 90% των προμηθευτών της ΑΒ είναι τοπικοί παραγωγοί. Και μη νομίζεις ότι αυτό τα λέει όλα. Γιατί πέρα από την ποσότητα, πάνω από κάθε τι, η ΑΒ βάζει την ποιότητα. Και την καινοτομία, που θα εξασφαλίσει την ανώτερη ποιότητα για τους πελάτες της - για όλους εμάς.

Σε συνεργασία με το Ίδρυμα Μποδοσάκη και την Αμερικανική Γεωργική Σχολή, η ΑΒ Βασιλόπουλος σχεδίασε και υλοποιεί το Πρόγραμμα Ευφυούς Γεωργίας, από το οποίο έχουν επωφεληθεί ήδη 120 παραγωγοί σε όλη τη χώρα. Σε περιοχές που παράγουν αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα με μεγάλη σημασία για την τοπική και την εθνική οικονομία και είναι αντιπροσωπευτικά των πιο ελπιδοφόρων για την ελληνική ύπαιθρο προϊόντων, εγκαταστάθηκαν, μέχρι το τέλος του 2019, 12 τηλεμετρικές διατάξεις τελευταίας τεχνολογίας.

Την ίδια στιγμή, το Πρόγραμμα Ευφυούς Γεωργίας έχει χιλιάδες έμμεσα ωφελούμενους αγρότες με την ανάπτυξη πλατφόρμας στην οποία υπάρχει ανοικτή πρόσβαση για όλους, ενώ εκπαιδεύει τους παραγωγούς που συμμετέχουν, αλλά και φοιτητές μέσα από επισκέψεις στα σημεία εφαρμογής του. 

Υπάρχουν πολλές ακόμα σημαντικές πρωτοβουλίες της ΑΒ για να φτάνουν στο πιάτο μας κορυφαία σε ποιότητα προϊόντα. Όπως η συνεργασία με το WWF Ελλάς, που για το 2019 είχε αποτέλεσμα το 50% των ψαρικών που αγοράζει η εταιρεία να προέρχονται από πηγές χαμηλού περιβαλλοντικού ρίσκου. Ανάμεσα στα είδη που δεν θα διατίθενται πλέον στα καταστήματά είναι ο γλαύκος ή αλλιώς γλαυκοκαρχαρίας, ένα σχεδόν απειλούμενο είδος από την υπεραλίευση. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία έρχεται να ολοκληρώσει την υπάρχουσα συνεργασία  με το WWF Ελλάς σε προγράμματα βελτίωσης υπευθυνότητας ψαρικών ελεύθερης αλιείας και υδατοκαλλιέργειας.

Το πρόγραμμα «Βελτίωσης Υπεύθυνης Υδατοκαλλιέργειας» οδήγησε στην πρώτη πιστοποίηση στην Ευρώπη από το διεθνή οργανισμό AquacultureStewardshipCouncil (ASC), για ιδιαίτερα δημοφιλή ψάρια, όπως η τσιπούρα και το λαβράκι. Παράλληλα, ο στόλος γρι-γρι της Καβάλας είναι σε διαδικασία προετοιμασίας προκειμένου να καταθέσει και να λάβει την πιστοποίηση Marine Stewardship Council (MSC). Έτσι, ο γαύρος και η σαρδέλα που αλιεύονται στην περιοχή, θα είναι τα πρώτα πιστοποιημένα ψάρια σε όλη τη Μεσόγειο. Στόχος το 2021, είναι τουλάχιστον το 80% των αγορών σε ψαρικά στα καταστήματά της ΑΒ (OwnBrand), που περιλαμβάνουν νωπά, κατεψυγμένα και κονσέρβα, να προέρχονται από πηγές χαμηλού περιβαλλοντικού ρίσκου.

Η ΑΒ επιδιώκει οι προμηθευτές της εταιρείας σε τρόφιμα και μη τρόφιμα να οδηγούνται ολοένα και περισσότερο στην απόκτηση πιστοποιήσεων βάση αυστηρών προτύπων, για την παραγωγή προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας.

Θέλουμε ασφαλή και ποιοτικά προϊόντα. Θέλουμε τα προϊόντα που αγοράζουμε να παράγονται με μεθόδους που δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον και σέβονται τις τοπικές κοινωνίες. Θέλουμε να στηρίζουμε τον Έλληνα παραγωγό. Γι’ αυτό κάνουμε τα ψώνια μας στην ΑΒ.

Γιατί η ΑΒ επενδύει στην ποιότητα, επενδύει στον ντόπιο παραγωγό, επενδύει σε σύγχρονες τεχνολογίες που εξασφαλίζουν τα καλύτερα αποτελέσματα για εμάς.

Γιατί η ΑΒ μπορεί σήμερα να ξυπνήσει αναμνήσεις και να μας κάνει να δημιουργήσουμε νέες. Στα δικά μας εγγόνια.

* Ας δούμε το βίντεο για να μάθουμε περισσότερα για τις Δράσεις Εταιρικής Υπευθυνότητας ΑΒ.