Η αγορά smart TV στις μέρες μας αποτελεί λίγο-πολύ μονόδρομο. Τι γίνεται όμως αν διαθέτεις ήδη ένα μοντέλο που καλύπτει τις ανάγκες σου η οποία ωστόσο δεν είναι «έξυπνη»; Λύση υπάρχει και είναι αρκετά απλή: κάνε την υπάρχουσα τηλεόρασή σου smart!

Τι θα πει smart TV;

Αν το καλοσκεφτείς, αυτό που χαρακτηρίζει μία smart ή έξυπνη τηλεόραση, είναι η δυνατότητά της να συνδέεται στο διαδίκτυο και να τρέχει εφαρμογές. Να μπορείς π.χ. να παρακολουθήσεις περιεχόμενο από πλατφόρμες όπως το Netflix και το Prime, να ενημερωθείς για τα τελευταία νέα, να ρίξεις μια ματιά στον καιρό, να παίξεις βίντεο και να προβάλλεις εικόνες από το κινητό και τον υπολογιστή σου και να ενημερωθείς από τα αγαπημένα σου sites.

Όσο για το πώς θα τα κάνεις όλα αυτά, τα πράγματα είναι αρκετά απλά. Φτάνει να επιλέξεις τη συσκευή της αρεσκείας σου, μέσω της οποίας θα προσθέσεις τις προαναφερθείσες λειτουργίες στην τηλεόρασή σου. Θα τη συνδέσεις χρησιμοποιώντας τις υπάρχουσες θύρες της (USB ή HDMI, ανάλογα τι θα προτιμήσεις) και θα τη χειρίζεσαι με ό,τι προτιμάς -ποντίκι, πληκτρολόγιο, τηλεχειριστήριο, smartphone. Πάμε να δούμε όμως ποιες είναι οι διαθέσιμες επιλογές σου και τι προσφέρει η καθεμία.

Κάνοντας την τηλεόραση smart

Chromecast

Το Chromecast είναι μία εξαιρετικά προσιτή και ευέλικτη πρόταση από τη Google, που θα σου επιτρέψει να προσδώσεις smart λειτουργίες στην τηλεόρασή σου. Κατά κύριο λόγο θα είσαι σε θέση να streamάρεις εύκολα και γρήγορα περιεχόμενο από επιλεγμένα apps (Netflix, YouTube, Spotify, NBA κ.α.) χρησιμοποιώντας τον υπολογιστή ή το smartphone σου ως τηλεχειριστήριο.

Ο τρόπος λειτουργίας του Chromecast είναι αρκετά απλός: σκέψου ότι η συσκευή με την οποία το χειρίζεσαι, του «λέει» τι θες να δεις και αυτό με τη σειρά του αναλαμβάνει να το τρέξει. Αν το επιθυμείς φυσικά μπορείς να προβάλλεις στην τηλεόρασή σου την οθόνη του τηλεφώνου ή του laptop σου καθώς επίσης και να μεταφέρεις εικόνα από τον Chrome σου. Οικονομικά προσιτό και συμπαγές, το Chromecast απαιτεί σύνδεση Wi-Fi και μία θύρα HDMI.

TV box

Αν και το Chromecast είναι ο ευκολότερος τρόπος για να μετατρέψεις την τηλεόρασή σου σε smart, δεν προσφέρει την πλήρη γκάμα λειτουργιών ενός TV box (θα το δεις να αναφέρεται και set-top box ή media streaming player). Πρόκειται για συσκευές που συνδέονται ασύρματα στο internet μέσω Wi-Fi και καταλαμβάνουν μία θύρα HDMI στην τηλεόρασή σου.

Έχουν τη δυνατότητα να αναπαράγουν περιεχόμενο από διάφορες πηγές online ενώ τα μοντέλα με σκληρό δίσκο θα σου επιτρέψουν να αποθηκεύσεις μουσική, εικόνες και βίντεο. Διαθέτουν θύρες USB έτσι ώστε να συνδέεις USB sticks και εξωτερικούς σκληρούς ενώ κάποια έρχονται και με αναγνώστη καρτών μνήμης. Διαβάζουν όλους τους γνωστούς τύπους multimedia αρχείων ενώ μπορείς να συνδέσεις ακόμα και πληκτρολόγιο για ακόμα πιο άνετη χρήση.

Οι ακριβότερες προτάσεις μάλιστα υποστηρίζουν την εγκατάσταση εφαρμογών μέσω του Play Store, δίνοντας έτσι στον χρήστη τη δυνατότητα να τις προσαρμόσει στις ανάγκες του. Μοναδικό τους μειονέκτημα το γεγονός ότι δε δέχονται αναβαθμίσεις και δεν προσφέρουν την ελευθερία κινήσεων ενός mini PC.

Κονσόλα

Ίσως να μη σου είχε περάσει από το μυαλό ότι θα μπορούσες να μετατρέψεις την τηλεόρασή σου σε smart με μία κονσόλα. Ω, ναι. Σε περίπτωση που δεν είσαι απόλυτα εξοικειωμένος μαζί τους, τα σύγχρονα οικιακά συστήματα ψυχαγωγίας δεν παίζουν απλώς video games. Διαθέτουν εφαρμογές όπως Netflix, YouTube και browsers, παίζουν DVD Blu-ray ενώ προσφέρουν και εύκολη ασύρματη σύνδεση και συγχρονισμό δεδομένων με άλλες συσκευές.

Μάλιστα δεν είναι ανάγκη να ξεπαραδιαστείς για την αγορά κονσόλας, αφού μπορείς να κάνεις κάλλιστα τη δουλειά σου και με τα συστήματα της τρέχουσας γενιάς (Xbox One X/S, PS4), δίχως δηλαδή να πρέπει να επενδύσεις σε μία ακριβότερη next-gen πρόταση. Η κονσόλα χρειάζεται ενσύρματη ή ασύρματη σύνδεση στο internet και μία θύρα HDMI στην τηλεόρασή σου.

Bluetooth

Για το τέλος αφήσαμε το Bluetooth, μία λύση που δε θα υποκαταστήσει τις τέσσερις που αναλύσαμε ήδη, όμως θα σου δώσει τη δυνατότητα να απολαύσεις ασύρματο ήχο από την τηλεόρασή σου -είτε σε ηχείο/α, είτε σε ακουστικά. Αυτό που χρειάζεσαι είναι ένας μετατροπέας (αντάπτορας δηλαδή) Bluetooth. Θα τον συνδέσεις στο ρεύμα (κάποια μοντέλα τροφοδοτούνται μέσω USB από την ίδια την τηλεόραση) και την έξοδο 3,5 χιλ. (αυτή για ακουστικά) της τηλεόρασής σου ώστε εκείνος να μπορεί να μεταδώσει ασύρματα τον ήχο που λαμβάνει από εκεί.

Με έναν μετατροπέα Bluetooth θα έχεις τη δυνατότητα να ενισχύσεις τις εμπειρίες θέασής και gaming που απολαμβάνεις με υψηλής ποιότητας ήχο από τα ηχεία ή τα ακουστικά της αρεσκείας σου χωρίς να μπλέκεις με καλώδια. Η τεχνολογία Bluetooth έχει εμβέλεια περίπου 10 μέτρα, οπότε θα μπορείς να προσαρμόσεις τον ήχο στα «θέλω» σου. Φρόντισε απλά ο μετατροπέας που θα επιλέξεις να υποστηρίζει όσο το δυνατόν νεότερη έκδοση Bluetooth (η τελευταία είναι η 5.2).

Mini PC

Ένας υπολογιστής είναι ίσως ο καλύτερος και πλέον ολοκληρωμένος τρόπος για να μετατρέψεις μία απλή τηλεόραση σε smart. Πρόσεξε όμως: χρειάζεσαι ένα σύστημα αθόρυβο, με εξαιρετικά χαμηλή κατανάλωση ενέργειας και κατά προτίμηση συμπαγές που θα στηρίζεται στην ασύρματη συνδεσιμότητα, λύνοντάς σου έτσι τα χέρια. Αυτό που χρειάζεσαι εν ολίγοις είναι ένα mini PC, ένας υπολογιστής μεγέθους μικρότερου κι από ένα κουτί παπουτσιών που όμως δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τα μεγαλύτερα συστήματα.

Θα το συνδέσεις με την τηλεόραση (μέσω HDMI) και το Wi-Fi σου και στην ουσία θα μετατρέψει την τηλεόρασή σου σε PC. Τρέχει Windows 10, διαθέτει δίσκο SSD και τελευταίας γενιάς επεξεργαστή και RAM. Με ένα μίνιμαλ, ασύρματο σετ πληκτρολογίου-ποντικιού θα έχεις τη δυνατότητα να το χειριστείς ενώ κάθεσαι άνετα στον καναπέ σου. Απόλαυσε περιεχόμενο απ’ όπου θες, πρόβαλε εικόνες και βίντεο από USB stick, κινητό ή το cloud, τρέξε τα apps της αρεσκείας σου και πλοηγήσου άνετα στο internet.

Δεν υπάρχει κάτι που το mini PC σου δεν μπορεί να κάνει!

Η… smart επιλογή για την τηλεόρασή σου

Όπως θα διαπίστωσες, οι επιλογές σου ως προς τον τρόπο με τον οποίο θα κάνεις την τηλεόρασή σου smart, είναι αρκετές. Οι λύσεις που σου παρουσιάσαμε καλύπτουν όλες τις ανάγκες αλλά και τα πορτοφόλια. Εσύ το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να ζυγίσεις κατάλληλα τις προτεραιότητές σου και να επιλέξεις εκείνη που ταιριάζει περισσότερο σε αυτό που χρειάζεσαι από τη smart TV σου.