Πολλές φορές δεν μας πετυχαίνει το κρέας ή δεν γίνεται τόσο νόστιμο όσο μας το σερβίρουν σε ένα καλό εστιατόρια. Παρακάτω θα δείτε μερικά μυστικά που θα σας βοηθήσουν να μην κάνετε κξανά τα ίδια λάθη.

Για μυρωδάτο κρέας

Κάντε με μυτερό μαχαίρι μικρές εσοχές στη σάρκα του ζώου και κρύψτε μέσα σε αυτές, όσο πιο βαθιά μπορείτε, μικρές σκελίδες σκόρδου. Η σκελίδα για να βγάλει όλο της το άρωμα πρέπει να είναι πολτοποιημένη. Για αυτό φροντίστε πριν να την πιέσετε για να σπάσει κι έτσι με το ψήσιμο να λιώσει.

Τραγανό απέξω, μαλακό μέσα

Μην περιλούετε συχνά το ψητό σας με τα υγρά που έχουν μαζευτεί στο ταψί. Η επιφάνειά του θα μαλακώσει και το ψητό του φούρνου θα μοιάζει περισσότερο με μπρεζέ κατσαρόλας.

Αν το κάνετε γεμιστό

Γεμίστε το κομμάτι του κρέατος που διαλέξατε με τη γέμιση που ετοιμάσατε, χωρίς να υπερβάλλετε σε ποσότητα. Η στριμωγμένη γέμιση μέσα στο κρέας θα γίνει σφιχτή και σβολιασμένη. Το γεμιστό κρέας πρέπει να είναι καλά τυλιγμένο, χωρίς να αφήνει κενά για δίοδο των υδρατμών προς τα έξω. Τυλίξτε το με λαδόχαρτο και δέστε το σφιχτά με θερμοανθεκτικό σπάγγο. Σιγοψήστε στους 180ο C. Yπολογίστε 1 ½ ώρα ψησίματος για κάθε κιλό κρέατος.

Όχι μαζί

Μην ψήνετε γλυκά και φαγητά μαζί. Είναι άλλος ο τρόπος ψησίματος των φαγητών και άλλος των γλυκών. Πώς θα σας φαινόταν αν το κέικ βανίλιας μύριζε και λίγο σκόρδο; Δεν θα ήταν ό,τι καλύτερο.

Σκεπάστε το

Τα κλειστά σκεύη με καπάκι διατηρούν το φαγητό πιο χυμώδες, με πιο πλούσια και γευστική σάλτσα. Διατηρούν επίσης το φούρνο σας καθαρό. Απαιτούν συνήθως και υψηλότερη θερμοκρασία ψησίματος κατά 20 ο C περίπου από αυτό που προβλέπει η συνταγή για ψήσιμο σε ταψί.

Ξεσκεπάστε το

Για να ροδίσει το φαγητό που ψήνεται σε κλειστό σκεύος πρέπει περίπου 10 με 15 λεπτά πριν ολοκληρωθεί το ψήσιμο να το ξεσκεπάσετε.

Μην ξεχνάτε την προθέρμανση

Αν προθερμάνετε το φούρνο σας το ψητό σας θα ψηθεί 10 με 15 λεπτά γρηγορότερα.

Μην το παραψήνετε

Αυτό συνήθως γίνεται όταν ψήνουμε το φαγητό όσο χρόνο χρειάζεται, αλλά αφήνουμε το φαγητό μέσα στο φούρνο, ενώ έχουμε κλείσει την κουζίνα. Πρέπει να ξέρουμε ότι ο φούρνος αρχίζει να κρυώνει μετά από 10 λεπτά. Στο διάστημα αυτό το φαγητό εξακολουθεί να ψήνεται και 10 λεπτά είναι αρκετά ακόμη και για να το κάψουμε.