Σύμφωνα με τις επίσημες συστάσεις, σε μια ισορροπημένη διατροφή τουλάχιστον το 50% των συνολικών θερμίδων της ημέρας πρέπει να προέρχεται από τους υδατάνθρακες.

Η σημαντικότερη πηγή υδατανθράκων είναι τα αμυλούχα τρόφιμα (ρύζι, μακαρόνια, ψωμί, πατάτες), καθώς και τα αμυλούχα λαχανικά (αρακάς, φασολάκια) και τα όσπρια.

Οι υδατάνθρακες παρέχουν άμεση ενέργεια στον οργανισμό για να μπορέσει να αντεπεξέλθει στις ανάγκες της καθημερινότητας.

Επιπλέον, τα ολικής άλεσης αμυλούχα τρόφιμα περιέχουν υψηλές ποσότητες φυτικών ινών, οι οποίες είναι απαραίτητες για την καλή λειτουργία του εντέρου και την πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων και σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.

Μόνο η υπερβολική κατανάλωση υδατανθράκων παχαίνει.