Είναι απόλυτα κατανοητό και λογικό, ότι οι Κρίσεις παρουσιάζουν προκλήσεις και εμπόδια στις κοινωνίες και κατά συνέπεια και στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται και δρουν μέσα σε αυτές. Ιδίως όταν έχουν ηγετικό ρόλο.

Η πρόσφατη και ακόμη παρούσα Πανδημία COVID-19, το κατέδειξε αυτό με τον πλέον εμφατικό τρόπο.

Οι Κρίσεις όμως γεννούν κι ευκαιρίες. Ευκαιρίες για αλλαγή πορείας, για εκμετάλλευση των νέων τεχνολογιών αλλά και τρόπων εργασίας και βέβαια ευκαιρίες για ανάδειξη των Ηγετών, των επιχειρήσεων εκείνων που θα οδηγήσουν τις Κοινωνίες μπροστά, ανταποκρινόμενες στις προκλήσεις και θέτοντας τα νέα παραδείγματα.

Αυτό προέκυψε από την ηηφιακή συνέντευξη Τύπου που πραγματοποίησε την Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου η KPMG με αφορμή την παρουσίαση της 6 ης έρευνας CEO Outlook , η οποία περιλαμβάνει για 3 η φορά ελληνικά ευρήματα και τις απόψεις Ελλήνων Διευθυνόντων Συμβούλων (CEOs), αλλά παράλληλα ενσωματώνει τις προκλήσεις που φέρνει η κρίσης της πανδημίας. Το KPMG 2020 CEO Outlook COVID-19 special edition παρουσίασε ο Νίκος Βουνισέας, Senior Partner της KPMG στην Ελλάδα και ανέδειξε τις προκλήσεις και προτεραιότητες 1 300 CEOs που επέφερε η νόσος COVID-19, σε ορίζοντα τριών ετών σε ορισμένες από τις 11 κύριες χώρες του κόσμου. Σε αυτήν την πρώτη έρευνα του είδους της που καταγράφει κατά πόσο έχουν αλλάξει οι προτεραιότητες και οι ανησυχίες των CEOs κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας πανδημίας, η KPMG πραγματοποίησε δύο έρευνες, μία κατά την έναρξη της πανδημίας τον Ιανουάριο και μία συμπληρωματική τον Ιούλιο/Αύγουστο.

Στην έρευνα αυτή, συμμετείχε και ο Ανδρέας Σιάμισιης , Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, αποτελεί έναν από τους 7 σημαντικούς CEOs διεθνώς, που ηγούνται κορυφαίων εταιριών παγκοσμίως, που τοποθετήθηκαν δημόσια στην φετινή έρευνα και από το βήμα της ψηφιακής συνέντευξη Τύπου. Ο κ. Σιάμισιης σχολίασε τα αποτελέσματα και μας έδωσε το προσωπικό του στίγμα για την αντιμετώπιση της κρίσης του COVID-19 στο επιχειρείν. Μεταξύ άλλων, ανέφερε: 

«Η πανδημία οδήγησε όλους τους CEO’s σε άμεσο επαναπροσδιορισμό των προτεραιοτήτων τους. Στον Όμιλο ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, ανταποκριθήκαμε  γρήγορα, ολοκληρωμένα και αποτελεσματικά στις ακραίες συνθήκες που διαμορφώθηκαν. Θέσαμε ως απόλυτη προτεραιότητα τη διασφάλιση της υγείας των ανθρώπων μας και την απρόσκοπτη συνέχιση της λειτουργίας των εγκαταστάσεων. Σταθήκαμε αρωγοί στις  ανάγκες της κοινωνίας με μια πολύ σημαντική δωρεά για τη στήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας, ενώ στρατηγικά ε πικεντρωθήκαμε στην περαιτέρω διαχείριση των κινδύνων που προκύπτουν από την κλιματική αλλαγή.Επιταχύναμε τις διαδικασίες για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη του Ομίλου, δίνοντας έμφαση στον Ενεργειακό και Ψηφιακό Μετασχηματισμό. Η συνεισφορά όλων – Διοίκησης, στελεχειακού δυναμικού και εργαζομένων του Ομίλου – αποτέλεσε ένα εξαιρετικό παράδειγμα αφοσίωσης, επαγγελματισμού και αλληλεγγύης. Η κρίση αυτή μας βρήκε έχοντας διανύσει ήδη 10 χρόνια οικονομικής ύφεσης και πιστεύω πως για άλλη μια φορά θα καταφέρουμε να βγούμε από αυτήν, ακόμη πιο δυνατοί.»

Σύμφωνα με την έρευνα KPMG 2020 CEO Outlook COVID-19 special edition οι επικεφαλής των εταιρειών χρειάστηκε να αναπροσαρμόσουν τις προτεραιότητές τους, με πολλούς να εστιάζουν στα πιο σπουδαία θέματα - την υγεία και την ευημερία των ανθρώπων τους και των κοινωνιών που δραστηριοποιούνται οι επιχειρήσεις τους. Με τη συγκυρία της πανδημίας στην αγορά, οι CEOs αναλαμβάνουν αποφασιστικές δράσεις σε όλο το εύρος των επιχειρήσεων τους, επιταχύνοντας τον ψηφιακό μετασχηματισμό της εταιρείας τους και εργάζονται για να διασφαλίσουν ότι το διαθέσιμο ταλαντούχο ανθρώπινο  δυναμικό τους είναι ικανό να προσαρμοστεί στις νέες απαιτήσεις. Ανανεώνουν ή αναθεωρούν τον εταιρικό σκοπό τους ώστε οι επιχειρήσεις τους να είναι σε θέση να συνεισφέρουν λύσεις στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο πλανήτης.

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα στην ιστοσελίδα της KPMG κάνοντας κλικ εδώ