Η εξάλειψη της πανδημίας του Covid-19 αποτελεί τον πρωταρχικό στόχο τόσο της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας όσο και των κυβερνήσεων σε ολόκληρο τον πολίτη, αλλά κυρίως για όλο τον παγκόσμιο πληθυσμό ο οποίος πλήττεται ανεπανόρθωτα.

Καίριο ρόλο στη διαδικασία αυτή διαδραματίζει η επιστημονική κοινότητα, η οποία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της μάχης εναντίον της πανδημίας για την προάσπιση της δημόσιας υγείας.

Στην εμπροσθοφυλακή αυτής της μάχης βρίσκονται οι επιστήμονες και οι ερευνητές που τους τελευταίους μήνες έχουν αφοσιωθεί στην ανάπτυξη καινοτόμων θεραπειών.

Στη διαδικασία αυτή είναι ξεκάθαρο ότι απαιτούνται συνέργειες καθώς αποδείχθηκε ότι καμία εταιρεία δεν μπορεί να σταθεί μόνη της σε αυτή τη μάχη. Πιστή σε αυτόν τον στόχο, η Sanofi μοιράζεται την εμπειρία, την τεχνογνωσία και τους πόρους της για την ανάπτυξη ενός νέου εμβολίου, ενέργειες που ενδέχεται να έχουν άμεσο και μακροπρόθεσμο αντίκτυπο, με στόχο τη δημιουργία και την προμήθεια επαρκούς ποσότητας εμβολίων που θα συμβάλουν στην ανάσχεση της εξάπλωσης του ιού.

Λύσεις κατά του Covid-19

Η πιο πρόσφατη προσπάθεια της Sanofi για την αντιμετώπιση της νόσου COVID-19 είναι η ανάπτυξη μιας μη συνταγογραφούμενης λύσης αυτοεξέτασης, σε συνεργασία με τη Luminostics, μια νεοφυή εταιρεία με έδρα την Καλιφόρνια. Ήδη στα αρχικά στάδια της κρίσης, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έθεσε ως προτεραιότητα τον ταχύ, αξιόπιστο έλεγχο προκειμένου να περιοριστεί η πανδημία. Στην πραγματικότητα, όμως, ο έλεγχος εξακολουθεί να μην είναι ευρέως διαθέσιμος και δεν υπάρχει προς το παρόν κανένα σύστημα αυτοεξέτασης κατ’ οίκον.

momkiss_EL_logo
Στόχος της Sanofi είναι να προσφέρει μια λύση μέσω smartphone, η οποία θα είναι δυνατό να χρησιμοποιηθεί στο σπίτι, χωρίς να απαιτείται η διενέργεια εξέτασης από επαγγελματίες υγείας ή εργαστηριακός έλεγχος, μειώνοντας τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. Η εξέταση, που έχει σχεδιαστεί να ανιχνεύει τον ιό που προκαλεί τη νόσο COVID-19 σε αναπνευστικά δείγματα, δίνει το αποτέλεσμα σε 30 λεπτά ή λιγότερο. Βασίζεται στον συνδυασμό της εμπειρίας ελέγχου της Sanofi στο πεδίο της κλινικής έρευνας με τη μοναδική τεχνολογία της Luminostics που χρησιμοποιεί το οπτικό σύστημα ενός smartphone.

Μέσω μιας εφαρμογής iOS/Android που παρέχει οδηγίες σχετικά με τη λήψη και την επεξεργασία του δείγματος, το τηλέφωνο, εμφανίζει τα αποτελέσματα της εξέτασης και, εφόσον κρίνεται απαραίτητο, συνδέει τους χρήστες με μια υπηρεσία τηλεϊατρικής. Η ανάπτυξη της λύσης αυτοεξέτασης έχει ξεκινήσει με στόχο να καταστεί διαθέσιμη πριν από τα τέλη του 2020, με το παγκόσμιο δίκτυο διανομής της Sanofi να διασφαλίζει τη διάθεση της λύσης σε παγκόσμιο επίπεδο.

Συνεργασίες για την ανάπτυξη ενός ασφαλούς και αποτελεσματικού εμβολίου

H Sanofi Pasteur, η παγκόσμια επιχειρησιακή μονάδα εμβολίων της Sanofi, έχει συνάψει αρκετές συνεργασίες προκειμένου να διερευνήσει διαφορετικές, καινοτόμες προσεγγίσεις για την ανάπτυξη ενός ασφαλούς και αποτελεσματικού εμβολίου το συντομότερο δυνατό. Πιο πρόσφατα, ένωσε τις δυνάμεις της με την GSK για την ανάπτυξη ενός ανοσοενισχυμένου εμβολίου για τη νόσο COVID-19.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας, η Sanofi συνεισφέρει το αντιγόνο (την πρωτεΐνη που ενεργοποιεί την ανοσολογική απόκριση του σώματος στον ιό), το οποίο βασίζεται στην τεχνολογία του ανασυνδυασμένου DNA. Η ανάπτυξη του ανασυνδυασμένου υποψήφιου εμβολίου ενάντια στη νόσο COVID-19 στηρίζεται στη χρηματοδότηση και τη συνεργασία με την Αρχή Προηγμένης Έρευνας και Ανάπτυξης στη Βιοϊατρική (BARDA) των ΗΠΑ. Η GSK θα συνεισφέρει με την πλατφόρμα ανοσοενίσχυσης που διαθέτει.

Η προσθήκη μιας ανοσοενισχυτικής ουσίας ενισχύει την ανοσολογική απόκριση, μειώνει την απαιτούμενη ποσότητα της πρωτεΐνης εμβολίου ανά δόση και βελτιώνει τις πιθανότητες δημιουργίας ενός αποτελεσματικού εμβολίου το οποίο θα είναι σε θέση να παραχθεί σε μεγάλη κλίμακα. Το υποψήφιο εμβόλιο αναμένεται να εισέλθει στη φάση των κλινικών δοκιμών το δεύτερο εξάμηνο του 2020 και να διατεθεί στην αγορά το συντομότερο δυνατό.

Στη Sanofi, οι ερευνητές εστιάζουν στη μετατροπή της επιστημονικής γνώσης και των ιατρικών εξελίξεων σε καινοτόμες θεραπείες για τους ασθενείς. Η εύρεση θεραπευτικών λύσεων για τις πιο επείγουσες ανεκπλήρωτες ιατρικές ανάγκες αποτελεί βασική προτεραιότητα αλλά και έμπνευση για τη Sanofi και την τοποθετεί ανάμεσα στους καλύτερους συνοδοιπόρος υγείας για τους ασθενείς.

Ενημερώσου στο www.sanofi.gr Advertisement