Το Φθινόπωρο τα φυτά εκκρίνουν τη γύρη στον αέρα ώστε να μπορέσουν να αναπαραχθούν. Όταν η γύρη ή άλλο αλλεργιογόνο εισχωρεί στην μύτη, το ανοσοποιητικό σύστημα ορισμένων ανθρώπων λανθασμένα το θεωρεί ως «εισβολέα» και απελευθερώνει αντισώματα, ουσίες που φυσιολογικά καταπολεμούν τα βακτήρια, τους ιούς και άλλες ασθένειες που προκαλούν οι μικροοργανισμοί. Τα αντισώματα επιτίθενται στα αλλεργιογόνα, με αποτέλεσμα την έκκριση ισταμινών στο αίμα. Πρόκειται για ουσίες που προκαλούν συνάχι, φαγούρα στα μάτια και άλλα συμπτώματα που χαρακτηρίζουν τις αλλεργίες.

Κατά τη διάρκεια του Φθινοπώρου, τα αγριόχορτα είναι το επικρατέστερο αλλεργιογόνο. Αν και το αγριόχορτο αρχίζει να ανθίζει τον Αύγουστο, η παραγωγή γύρης συνεχίζεται μέχρι τους φθινοπωρινούς μήνες. Περίπου τα τρία τέταρτα των ανθρώπων που είναι αλλεργικοί στην γύρη των ανοιξιάτικων φυτών είναι επίσης αλλεργικοί και στο αγριόχορτο. Η γύρη του ταξιδεύει μεγάλες αποστάσεις με τη βοήθεια του αέρα, άρα ακόμη κι αν δεν βρίσκεστε κοντά σε αγρούς, μπορεί να σας προκαλέσει ανυπόφορα συμπτώματα, αν έχετε αλλεργία σ’ αυτήν.

Η μούχλα είναι επίσης «ένοχη» επειδή μπορεί επίσης να εξαπλωθεί με τη βοήθεια του αέρα. Η μούχλα αναπτύσσεται τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους. Τα ξεραμένα φύλλα των δέντρων που στοιβάζονται σε πεζοδρόμια και αυλές είναι το κατάλληλο περιβάλλον για την ανάπτυξη μούχλας. Φυσικά μούχλα μπορείτε να παρατηρήσετε σε υπόγειους χώρους αλλά και στο μπάνιο του σπιτιού σας.

Τα ακάρεα της σκόνης είναι μια άλλη συχνή αιτία αλλεργίας. Είναι κυρίαρχα ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες, αλλά κάνουν την εμφάνισή τους και τον φθινόπωρο. Μέσω του αέρα τα ακάρεα της σκόνης τρυπώνουν κυριολεκτικά παντού, κάνοντας σας να φτερνίζεστε αδιάκοπα.