Τα πολύπλοκα συστήματα ποταμών της Ισλανδίας εξερευνά στο νέο του βιβλίο ο Αμερικανός φωτογράφος και καλλιτέχνης, Κρις Μπέρκαρντ (Chris Burkard), ο οποίος αναζητά και αναδεικνύει άγριους, απομακρυσμένους προορισμούς και ιδιόμορφα τοπία.

Με τίτλο «At Glacier’s End» (Στην Άκρη του Παγετώνα) το βιβλίο 145 σελίδων συνθέτουν εκπληκτικές αεροφωτογραφίες που τραβήχτηκαν από ένα μικρό αεροπλάνο Cessna που πετούσε στα 1.000 έως 6.000 πόδια πάνω από το έδαφος. Από την πλεονεκτική αυτή θέση προβάλλονται τα απόκοσμα τοπία της Ισλανδίας τόσο από περιβαλλοντική όσο και ιστορική άποψη.

«Τα παγετώδη ποτάμια στην Ισλανδία είναι πίνακες αφηρημένης τέχνης» αναφέρει ο φωτογράφος και καλλιτέχνης με έδρα την Καλιφόρνια στην περιγραφή του βιβλίου.

«Φαίνεται προφανές ότι προστατεύονται αυτά τα άγρια και εκπληκτικά ποτάμια, αλλά η σκληρή πραγματικότητα είναι ότι σε πολλά έχουν κατασκευαστεί φράγματα, κυρίως για την παροχή ενέργειας σε εργοστάσια παραγωγής αλουμινίου. Ένα μαζικό κίνημα προστασίας είναι σε εξέλιξη για τη διατήρηση αυτών των ποταμών, αλλά θα το πετύχει;» υπογραμμίζει.