Ο αγροτικός τομέας είναι ένας από τους πλέον σημαντικούς τομείς παραγωγής της παγκόσμιας οικονομίας, ενώ παράλληλα αποτελεί σημαντικό μέσο για την ανάπτυξη των αγροτικών περιοχών. Για την Ελλάδα, η οποία είναι μία χώρα που στηρίζεται στη γεωργική και κτηνοτροφική οικονομία, ο αγροτικός τομέας έχει το ρόλο του ρυθμιστή όσον αφορά στη μελλοντική αναπτυξιακή προοπτική της.

Αναγνωρίζοντας ότι ο πρωτογενής τομέας στην Ελλάδα αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες στήριξης της οικονομίας και της απασχόλησης, διαδραματίζοντας σημαντικό ρόλο στο παραγωγικό σύστημα πολλών περιοχών, η Εθνική Τράπεζα συνεχίζει να βρίσκεται με υπευθυνότητα και συνέπεια στο πλευρό του Έλληνα γεωργού και κτηνοτρόφου.

Η ΕΤΕ στηρίζει ενεργά τον Έλληνα αγρότη, χρηματοδοτώντας στοχευμένα βιώσιμες παραγωγικές μονάδες αλλά και μεμονωμένους παραγωγούς αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων. Μέσα από εξειδικευμένα προϊόντα και προγράμματα, καλύπτει διαχρονικά τις αποκλειστικές χρηματοδοτικές ανάγκες των αγροτών πάντοτε με σεβασμό για τις εκάστοτε προτιμήσεις και ανάγκες του κάθε πελάτη της.

Προτεραιότητα της τράπεζας είναι η οικονομική ανάπτυξη των παραγωγών και των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον ευρύτερο αγροδιατροφικό τομέα, για αυτό το λόγο ενισχύει τη στρατηγική της βούληση προς τους τομείς της γεωργίας και της κτηνοτροφίας, που συμβάλλουν καθοριστικά στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

Εστιάζοντας στις νέες τεχνολογίες και στις απαιτητικές ανάγκες του σύγχρονου αγρότη, η τράπεζα εστιάζει στην αναβάθμιση της ψηφιακής τεχνολογίας και προσφέρει στους παραγωγούς σημαντικά εργαλεία για την τεχνολογική αναβάθμιση της παραγωγής τους. Όσον αφορά στη περιβαλλοντική αναβάθμιση της παραγωγής, αναγνωρίζει ότι η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί βασική προϋπόθεση για την αειφόρο ανάπτυξη και ενισχύει τους αγρότες, παρέχοντας τους πρακτικές λύσεις που αποσκοπούν στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος.

03__1_

Μέσα από την 5η δυναμική συμμετοχή της στη Διεθνή Έκθεση agrotica 2020, τη μεγαλύτερη έκθεση γεωργίας και κτηνοτροφίας στα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη που πραγματοποιήθηκε στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης, η Εθνική Τράπεζα επισφράγισε για ακόμη μία φορά τις καλές σχέσεις που έχει εδώ και χρόνια με τον αγροτικό κόσμο.

Στο περίπτερο της, οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν από τα εξειδικευμένα στελέχη της Τράπεζας για το σύνολο των τραπεζικών προϊόντων και λύσεων που απευθύνονται σε αγρότες και σε αγροτικές επιχειρήσεις, όπως ενδεικτικά:

Συγκεκριμένα αγρότες και επιχειρηματίες του κλάδου ενημερώθηκαν από την Εθνική Τράπεζα για τα εξής προϊόντα και χρηματοδοτικά προσφερόμενα εργαλεία:

· Λογαριασμός «Αγροτικές Ενισχύσεις» - Κάρτα του Αγρότη* και καταθετικός λογαριασμός ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ PLUS. Πρόκειται για προϊόντα διαχείρισης του συναλλακτικού κυκλώματος του αγρότη με ειδικά χαρακτηριστικά, τα οποία προσφέρονται με ευνοϊκούς όρους. Με την Κάρτα του Αγρότη παρέχεται άμεση ρευστότητα που συνδέεται με το ύψος της αγροτικής ενίσχυσης για τη χρηματοδότηση των γεωργικών και κτηνοτροφικών αναγκών του παραγωγού. Μέσω των ειδικών προϊόντων των Αγροτικών Ενισχύσεων γίνεται η είσπραξη του συνόλου των πληρωμών ΟΠΕΚΕΠΕ.

*«Η «Κάρτα του Αγρότη» είναι ιδιοκτησία της Εθνικής Τράπεζας και εκδίδεται υπό τους όρους και προϋποθέσεις, που έχουν συμφωνηθεί με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων.»

· Πρόγραμμα Χρηματοδότησης Συμβολαιακής Γεωργίας και Κτηνοτροφίας: με το πρόγραμμα αυτό η Τράπεζα χρηματοδοτεί, μέσω της ειδικής κάρτας ΑΓΡΟΚΑΡΤΑ DEBIT MASTERCARD, μέρος του κόστους παραγωγής αγροτών και κτηνοτρόφων, τα προϊόντα των οποίων θα αγοραστούν από συνεργαζόμενη με την Τράπεζα εμπορική ή μεταποιητική επιχείρηση, βάσει Συμβολαίου Αγοραπωλησίας.

· Δυνατότητες χρηματοδότησης για την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων στο πλαίσιο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, καθώς και για την αγορά παγίων ή την κάλυψη αναγκών κεφαλαίου κίνησης

· Χρηματοδοτικά προγράμματα EASI και COSME.